Pozostatky britského fyzika uložili pri hroboch Darwina a Newtona

TA3 TASR
15.6.2018 17:56

Spopolnené pozostatky britského fyzika Stephena Hawkinga uložili v piatok vo Westminsterskom opátstve na miesto pri hroboch Isaaca Newtona a Charlesa Darwina. Informovala o tom agentúra AP.

Umožnili vstup aj tisícke ľudí

Na obrade boli okrem Hawkingových príbuzných prítomní i britský astronaut Tim Peake, americký teoretický fyzik Kip Thorne či herec Benedict Cumberbatch, ktorý vedca stvárnil v dráme s názvom Hawking z produkcie televízie BBC.

Rodina svetoznámeho fyzika sa rozhodla účasť na obrade umožniť aj tisícke vyžrebovaných šťastlivcov. Záujemcovia o lístky sa mohli na webovej stránke, ktorú zriadila nadácia Stephena Hawkinga, prihlásiť do 15. mája.

Poslednú štúdiu nedávno publikovali

Posledná rozlúčka s týmto vedcom, ktorý zomrel 14. marca vo veku 76 rokov, sa konala 31. marca v univerzitnom kostole v meste Cambridge, kde dlhodobo pôsobil. Jeho poslednú vedeckú štúdiu, ktorú napísal s belgickým fyzikom Thomasom Hertogom, nedávno publikovali v odbornom časopise Journal of High Energy Physics.

Hawking patril k najvýznamnejším svetovým odborníkom na gravitáciu a čierne diery. Následkom svojej choroby, amyotrofickej laterálnej sklerózy, bol väčšinu života odkázaný na invalidný vozík a komunikovanie prostredníctvom počítača. V roku 1988 vydal knihu s názvom Stručná história času, z ktorej sa predalo desať miliónov výtlačkov a ktorá bola preložená do 40 rozličných jazykov sveta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok