Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

KeyWe stelesňuje to, ako by mal vyzerať skutočne inteligentný zámok

KeyWe stelesňuje to, ako by mal vyzerať skutočne inteligentný zámok
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kórejskí vývojári zo spoločnosti KeyWe sa rozhodili, že vytvoria „najinteligentnejší“ zámok na trhu. Rovnomenná novinka pre zabezpečenie vchodových dverí je vybavená bezdrôtovými technológiami Wi-Fi, Bluetooth, NFC, no v prípade potreby má používateľ možnosť otvorenie aj prostredníctvom číselného kódu alebo aj klasickým záložným kľúčom.

Inteligentný zámok KeyWe je napájaný z batérie a používateľom prináša širokú škálu šikovných a bezpečných spôsobov otvárania vchodových dverí. Zrejme najpoužívanejšia bude bezdrôtová technológia Bluetooth, kedy zámok spolupracuje s prepojeným smartfónom a jednoducho deteguje jeho prítomnosť prostredníctvom signálu s nízkym napätím. Stačí prísť k dverám a zámok sa odomkne, alebo opačne, používateľ sa vzdiali a zámok sa automaticky zamkne. Už sa teda netreba vláčiť so zväzkom kľúčov a vaše dvere budú otvorené len a len pre vás, pokiaľ máte pri sebe svoj telefón.

Vývojári pritom zámok testovali v husto obývanom bytovom komplexe v Soule, ktorý je plný Wi-Fi a Bluetooth signálov, s ktorými si dokázal nový zámok poradiť a fungoval tak ako má. V prípade straty smartfónu sa dá zrušiť registrácia zariadenia, aby ho zlodej nemohol využiť pre vstup do bytu či domu.

Inteligentný zámok KeyWe.

Pokiaľ z nejakého dôvodu neveríte takémuto automatickému odomykaniu a zatváraniu dverí, dá sa táto funkcia vypnúť a dvere sa otvárajú až po kliknutí na tlačidlo v sprievodnej mobilnej aplikácii. Tento proces funguje aj cez voliteľné Wi-Fi pripojenie, takže môžete zámok odomknúť aj na diaľku, pokiaľ viete, že pred domom čaká návšteva a vy ste ešte len na ceste. Zámok sa vie tiež prepojiť s technológiou NFC v smartfóne a výrobca tiež môže poskytnúť prázdnu NFC kartu, ktorá sa dá použiť rovnakým spôsobom.

No ak vás náhodou sklame batéria v smartfóne, netreba podliehať panike a naháňať odloženú nabíjačku. Zámok sa dá otvoriť aj s pomocou číselného kódu cez klávesnicu. Používateľ si vie nastaviť ľubovoľný počet kódov pre prístup rodiny a priateľov. Dá sa navoliť aj kód, ktorý je aktívny len počas určitej doby, napríklad pre dobrú susedku, ktorá vám popolieva kvety, keď ste niekde na dovolenke alebo čakáte doručenie balíka od kuriéra, no ste v práci. Pri každom zablokovaní alebo odomknutí dverí sa v systéme uloží záznam, takže môžete vždy sledovať, kto prichádza a odchádza.

Kompletný obsah balenia inteligentného zámku KeyWe.

Ak by ste aj náhodou zabudli vymeniť batériu v zámku aj po upozornení a batéria sa vybije, ešte stále tu je možnosť otvorenia zámku klasickým kľúčom.

Inteligentný všestranný zámok KeyWe je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať za finančnú podporu v sume 139 dolárov za jeden kus, alebo dva kusy len za 198 dolárov. Doplnenie Wi-Fi modulu stojí ďalších 50 dolárov. Plánovaná maloobchodná cena bez modulu je 199 dolárov. Doprava prvých kusov pre podporovateľov kampane je naplánovaná na august.

Inteligentný zámok KeyWe.