Rozbieha sa súboj titanov, USA zavádzajú vysoké clá voči Číne

TA3 TASR SITA
15.6.2018 15:31

USA uvalili 25-% clá na čínske tovary v hodnote 50 miliárd USD (42,63 miliardy eur). Administratíva prezidenta Donalda Trumpa zároveň pohrozila ďalšími clami v prípade, ak Peking prijme odvetné opatrenia. Očakáva sa, že tento krok vyvolá ďalšie napätie vo vzťahoch medzi dvomi najväčšími svetovými ekonomikami.

Clá sa začnú vyberať od júla

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa ohlásila zavedenie 25-percentného cla na dovoz čínskych tovarov v hodnote 50 mld. USD. Prezident USA v piatok opätovne vyhlásil, že zakročí proti nekalým čínskym obchodným praktikám. "USA nemôžu dlhšie tolerovať stratu našej technológie a duševného vlastníctva prostredníctvom nekalých obchodných praktík," uviedol Trump vo vyhlásení.

Úrad obchodného splnomocnenca USA informoval, že clá sa začnú vyberať od 6. júla. Americká administratíva zároveň pracuje na reštrikciách voči čínskym investíciám, ktoré má zverejniť do 30. júna.

Clá sa podľa Trumpa dotknú čínskych tovarov, "ktoré obsahujú priemyselne dôležité technológie", bez toho aby konkretizoval tieto produkty.

Reakcia Číny bude okamžitá

Čína okamžite prijme odvetné opatrenia voči akémukoľvek kroku USA, ktorý by znamenal uvalenie ciel na čínske tovary. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang v piatok povedal, že reakcia Číny bude okamžitá a Peking "prijme nevyhnutné opatrenia na obranu svojich legitímnych práv a záujmov". Zároveň uviedol, že Čína by zrušila všetky svoje záväzky, na základe ktorých má zvýšiť nákupy amerických tovarov. "Ak USA prijmú jednostranné a protekcionistické opatrenia, ktoré poškodia záujmy Číny, okamžite budeme reagovať," povedal hovorca.

Hovorca čínskeho rezortu zahraničia neuviedol nijaké podrobnosti o prípadných čínskych odvetných krokoch. Peking však zostavil zoznam amerických produktov v hodnote 50 mld. USD, vrátane hovädzieho mäsa a sóje, ktorým by hrozili odvetné clá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok