Bez tajomstiev? Fico chce sprísniť podmienky pre kandidátov na prezidenta

TA3 TASR SITA
15.6.2018 11:39

Najsilnejšia parlamentná strana Smer-SD chce zmeniť legislatívu tak, aby kandidáti na prezidenta boli povinní vzdať sa počas kampane daňového tajomstva. Na tlačovej konferencii to avizoval šéf strany Robert Fico, ktorý priznal, že motívom sú daňové problémy súčasnej hlavy štátu Andreja Kisku.

Kampaň s novými podmienkami

Návrh novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva predloží Smer-SD do parlamentu v septembri. Do paragrafu, ktorý hovorí, čo všetko musí kandidát predložiť predsedovi NR SR, má teda pribudnúť nová podmienka, ktorou je vlastnoručne podpísané vyhlásenie, že sa počas kampane vzdáva daňového tajomstva. "Ak to neurobí, nebude môcť kandidovať," ozrejmil Fico. Dňom volieb sa mu daňové tajomstvo vráti.

Fico zopakoval, že konanie Kisku je amorálne a diskvalifikujúce. "Chceme zabrániť tomu, aby sa v budúcnosti niečo také mohlo opakovať. Je nemožné, aby na čele štátu stál daňový podvodník. My tu predkladáme informácie, ktoré potvrdzujú, že Kiska si chcel pätinu kampane preplatiť zo štátnych peňazí cez vratku DPH," odkázal.

Kauza Kisku je navyše podľa jeho slov exemplárny prípad dvojakého metra novinárov. "Pýtam sa, čo by ste spravili so mnou, ak by som si uplatnil neoprávnenú vratku DPH či urobil 12 opravných daňových priznaní? Už by som asi nebol nažive," myslí si.

Koaliční partneri sa diskusii nebránia

Problematiku úpravy podmienok pre prezidentské voľby treba podľa predsedu Slovenskej národnej strany Andreja Danka riešiť komplexne. „Zase vidíme billboardy na prezidentskú kampaň bez akejkoľvek evidencie,“ uviedol Danko s tým, že národniari sa diskusii nebránia.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár nemá s návrhom Smeru problém, ale v podrobnostiach môže byť podľa neho zádrheľ. „Máme ústavu, zákon o ochrane osobných údajov. Ak to bude v poriadku z pohľadu týchto zákonov, nemám problém,“ povedal. Bugár by však kládol väčší dôraz na to, aby kandidáti museli dokázať, ako vynaložili peniaze v predvolebnej kampani.

Opozičné hnutie OĽaNO je za zverejnenie daňových záležitostí u ľudí, ktorí sa uchádzajú o prezidentský post, ale nielen u nich. Ak to má mať zmysel, daňové aj bankové tajomstvo musí byť zrušené v prípade všetkých záujemcov o vstup do politiky. Na tlačovej konferencii to vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič. Poslanec za Sme rodina Milan Krajniak, ktorý chce v budúcoročných voľbách kandidovať za prezidenta SR, je pripravený návrh podporiť. Zároveň ale navrhne, aby sa to týkalo aj členov vlády a poslancov NR SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok