Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Umelá inteligencia sa učí ako sledovať pohyby ľudí aj cez steny

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tím vedcov z MIT už v roku 2013 prišiel na spôsob, ako sa dá vidieť cez steny prostredníctvom rádiových Wi-Fi signálov a o pár rokov neskôr táto technológia zvládala rozlišovať a sledovať jednotlivcov. Tentoraz vedci z MIT laboratória Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) spojili najnovšiu verziu technológie pod názvom RF-Pose s neurónovou sieťou umelej inteligencie, ktorá hľadá spôsoby ako sa naučiť podľa postojov a pohybov človeka odvodiť jeho pohyby aj keď sú jej digitálnemu zraku úplne skryté.

Technológia RF-Pose funguje tak, že vyžaruje signály pod veľmi nízkym napätím cez steny a iné prekážky a potom spracováva odrážané žiarenie pre vytvorenie 3D modelu skenovanej oblasti. Ak chcel tím vedcov z MIT vytvoriť dynamickú postavu, ktorá sa môže pohybovať a hýbať s končatinami ako subjekt, bolo potrebné zapojiť neurónovú sieť umelej inteligencie, ktorá sa to môže naučiť prostredníctvom porovnávania tisícok rádiových skenov a fotografií z príkladov pohybu alebo držania tela človeka, vrátane chôdze, sedenia, otvárania dverí, čakania na výťahy či dokonca rozpozná aj hovoriaceho človeka.

Tím vedcov z MIT spojil rádiovú technológiou RF-Pose s umelou inteligenciou pre sledovanie a vyhodnotenie pohybu ľudí, aj keď sú skrytí za stenou.

Po tréningu boli všetky pomocné materiály odobraté z neurónovej siete a systém umelej inteligencie sa musel začať spoliehať na nadobudnuté znalosti pre hodnotenie sledovaných dát. Podľa tímu dokázal systém RF-Pose využiť svoje vedomosti a identifikoval pohyb ľudí s prekvapujúcou presnosťou a to aj napriek tomu, že nemal k dispozícii kamerový záznam. Pomocou bezdrôtových signálov systém dokonca dokázal identifikovať človeka z húfu 100 osôb s mierou úspešnosti až 83 percent.

Podľa tímu dokázal systém RF-Pose využiť svoje vedomosti a identifikoval pohyb ľudí s prekvapujúcou presnosťou a to aj napriek tomu, že nemal k dispozícii kamerový záznam.

Vedci vidia pre technológiu RF-Pose množstvo potenciálnych aplikácií. Zrejme každého hneď napadlo špehovanie, no namiesto toho by sa systém dal použiť na monitorovanie pacientov s Parkinsonovou chorobou, roztrúsenou sklerózou a svalovou dystrofiou, aby mohli výskumníci hlbšie pochopiť takýto typ ochorení. Takisto by RF-Pose mohlo pomáhať záchranným tímom pri pátraní po uviaznutých ľuďoch v troskách, alebo pri identifikácii jednotlivcov. Tím však zdôrazňuje, že skenovanie sa uskutoční len so súhlasom subjektu s anonymnými a šifrovanými údajmi. Navyše sa skenovanie vykoná len vtedy, keď subjekt vykoná predprogramované gesto.

Pomocou bezdrôtových signálov systém dokonca dokázal identifikovať človeka z húfu 100 osôb s mierou úspešnosti až 83 percent.