Rathovi našli milióny pod podlahou, prišiel o funkciu a o slobodu

TASR, SITA
16.5.2012 16:42

Jeden z najznámejších českých politikov David Rath skončil vo väzbe a prišiel o funkciu stredočeského hajtmana. Okrem úplatku v škatuli od vína musí vysvetľovať aj milióny pod podlahou.

Rathovi našli milióny pod podlahou, prišiel o funkciu a o slobodu
ČTK

Rath sa ocitol vo väzbe, už nie je hajtmanom

O uvalení väzby na poslanca ČSSD a bývalého ministra zdravotníctva ČR Davida Ratha rozhodol dnes príslušný sudca. V zdôvodnení tohto postupu, o ktorom informoval hovorca ústeckého okresného súdu Jan Tichý, sa podľa servera iDnes.cz konštatujú obavy z možného úteku, ovplyvňovania svedkov a spoluobvinených, ako aj z pokračovania v páchaní trestnej činnosti, z ktorej je obvinený.

Podľa informácií TV Nova by politika mali umiestniť vo väznici v Litoměřiciach. Jej hovorca Jaromír Kindl však túto informáciu zatiaľ nepotvrdil. Ratha zatkla protikorupčná polícia v pondelok v noci so siedmimi miliónmi korún v škatuli od vína a obvinila ho z prijatia úplatku. Súčasne s ním zadržali sedem ľudí, vrátane riaditeľky Oblastnej nemocnice Kladno a členky predsedníctva ČSSD Kateřiny Pancovej.

Rath vydal v utorok večer vyhlásenie, v ktorom poprel, že by vedome prijal úplatok. Vyhlásil, že ide o dobre pripravenú spoločenskú likvidáciu jeho ako politika, pretože na návšteve dostal zabalenú škatuľu s vínom. Zásahové komando v nej na jeho prekvapenie našlo sedem miliónov korún. Server novinky.cz citoval šéfa protikorupčnej polície Tomáša Martinca, ktorý uviedol, že vyšetrujú trestnú činnosť pri zadávaní verejných objednávok v Stredočeskom kraji. Zneužívanie eurodotácií sa vyšetruje v ČR už od minulého roka, kriminalisti odpočúvali skupinu ľudí, ktorá mala na starosti dotácie z eurofondov. V tejto súvislosti narazili na Davida Ratha, ktorý sa dnes popoludní vzdal mandátu krajského zastupiteľa a tým aj funkcie hajtmana Stredočeského kraja.

Predseda ČSSD Bohuslav Sobotka, ktorý je súčasne predsedom mandátového a imunitného výboru Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR, sa dnes po oboznámení sa s obsahom policajnej žiadosti o vydanie poslanca na trestné stíhanie vyjadril, že David Rath musí odísť z politickej scény. Z jeho slov aj bez konkrétnych informácií o obsahu žiadosti vyplynulo, že sa k verzii prezentovanej Rathom neprikláňa.
Pri domovej prehliadke vily, v ktorej býva Kateřina Pancová, našla polícia samopal a muníciu. Informoval o tom internetový server lidovky.cz, o čom svedčia aj fotografie z policajnej akcie. Polícia ani štátna zástupkyňa Lenka Bradáčová sa však zatiaľ k tomu nechceli vyjadriť.

Pri utorkovej domovej prehliadke v úkryte pod podlahou v dome Davida Ratha v mestečku Hostivice neďaleko Prahy sa našlo 30 miliónov českých korún. Informoval o tom denník Mladá fronta Dnes, ktorý citoval dobre informovaný zdroj blízky vyšetrovaniu. Polícia prehľadala aj kancelárie v stredočeskom krajskom úrade v Prahe, v nemocnici v Kladne a na ďalších miestach. Česká republika informovala o kauze a s ňou súvisiacich krokoch aj Brusel.

Korupčnej kauzy sa chytili aj stávkové kancelárie

Česi budú môcť na korupčnej kauze okolo hajtmana Stredočeského kraja Davida Ratha ešte nakoniec aj zarobiť. Túto možnosť im ponúka jedna z najväčších stávkových kancelárií v krajine, ktorá klientov nabáda, aby tipovali výšku sumy, ktorú ešte u opozičného politika nájdu.

Najnižší kurz 1.2 je vypísaný na sumu "menej ako 38 miliónov", najvyšší na "viac ako 50 miliónov" českých korún. Stávková kancelária však Čechom ponúka aj možnosť staviť si na spôsob, akým Rath ukrýval svoju hotovosť. V ponuke je viacero možností vrátane škatúľ od topánok, whisky, sušienok ale aj práčky alebo televízie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok