Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nexibi: Praktická kombinácia zámku a zadného nosiča pre bicykle

Nexibi: Praktická kombinácia zámku a zadného nosiča pre bicykle
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sa väčšina výrobcov snaží vytvárať rôzne zámky na bicykle s inteligentnými funkciami, ich problém zostáva vo väčšine prípadov rovnaký. Zámok je totiž samostatný a používateľ ho tak musí neustále prenášať so sebou. Francúzski vývojári na to išli trocha inak a vytvorili zaujímavý typ zámku na bicykel s názvom Nexibi, ktorý je jeho pevnou súčasťou a zároveň môže poslúžiť aj ako zadný nosič.

Za týmto praktickým riešením pevného zámku na bicykel stojí start-up spoločnosť Nexialiste Normand. Zámok Nexibi sa skladá z kĺbového telesa vyrobeného z vytvrdenej nehrdzavejúcej ocele, ktoré je pokryté pevným polypropylénovým obalom odolným voči UV žiareniu a zároveň chráni proti poškriabaniu farby bicykla.

Zámok Nexibi sa v režime zadného nosiča pripája k oceľovému držiaku, ktorý zostáva natrvalo primontovaný k tyči sedadla bicykla. Takýmto spôsobom dokáže odviezť náklad s váhou až do 10 kilogramov.

Zámok Nexibi sa v režime zadného nosiča pripája k oceľovému držiaku, ktorý zostáva natrvalo primontovaný k tyči sedadla bicykla. Výrobca dodáva súpravu s adaptérom pre rôzne priemery sedlovej tyče. Hoci je to len v podstate prázdna konštrukcia zadného nosiča, používateľ na ňom môže prevážať veci tak, že ich upevní k nosiču vlastnými popruhmi alebo elastickými pružinami. Alebo na konštrukciu zavesí brašny. Takýmto spôsobom dokáže odviezť náklad s váhou až do 10 kilogramov.

Keď prišiel čas na zaparkovanie bicykla a používateľ sa ho chystá nechať bez dozoru, stačí vytiahnuť kĺbovú konštrukciu zámku Nexibi z držiaka a ovinúť ju okolo rámu bicykla a susedného pevne stojaceho objektu, napríklad k stĺpu verejného osvetlenia. Oba spojené konce sa potom zamknú s pomocou kľúča. Samotný zámok bez držiaka váži 1,6 kilogramu a jeho dĺžka je 100 centimetrov.

Keď treba bicykel zabezpečiť, stačí vytiahnuť kĺbovú konštrukciu zámku Nexibi z držiaka a ovinúť ju okolo rámu bicykla a susedného pevne stojaceho objektu.

Multifunkčný zámok Nexibi je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať za finančnú podporu vo výške 110 EUR. Plánovaná maloobchodná cena bola nastavená na 145 EUR. V prípade úspešnej kampane by sa dodávka prvých kusov zámkov mala začať niekedy v priebehu októbra 2018.

Zámok Nexibi sa skladá z kĺbového telesa vyrobeného z vytvrdenej nehrdzavejúcej ocele, ktoré je pokryté pevným polypropylénovým obalom odolným voči UV žiareniu a zároveň chráni proti poškriabaniu farby bicykla.