Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Byton má už druhý prototyp luxusného autonómneho elektromobilu

Byton má už druhý prototyp luxusného autonómneho elektromobilu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kalifornská spoločnosť Byton začiatkom roka odhalila na výstave CES 2018 koncept luxusného elektrického SUV. Tentoraz sa samozvaný „výrobca inteligentných vozidiel“ rozhodol na výstave CES Asia prezentovať koncept prémiového elektrického sedanu K-Byte s autonómnymi technológiami, ktorý sa môže pochváliť integrovanými zasúvateľnými senzormi.

Výrobca Byton spojil svoje sily so spoločnosťou Aurora, ktorá sa venuje vývoju autonómnych technológií. Nový koncept elektrického sedanu K-Byte tak bude schopný autonómnej jazdy až na úrovni 4, čo je posledný krok smerom k plne autonómnemu vozidlu, ktoré dokáže fungovať úplne bez zásahu človeka. Spoločnosť Byton tak dúfa, že jej flotila prototypov sa dostane na cesty do konca roka 2020.

Sedan Byton K-Byte ide v šľapajach predchádzajúceho konceptu Byton, ktorý sa teraz nazýva M-Byte. Obidva majú rovnaký podvozok a jadro a veľmi podobný dizajn konštrukcie. K-Byte tak môže mať batériu s výkonom 71 kWh alebo batériu s výkonom až 95 kWh s možnosťou rýchleho nabíjania až na 80 percent kapacity v priebehu pol hodiny.

Nový koncept elektrického sedanu K-Byte bude schopný autonómnej jazdy až na úrovni 4, čo je posledný krok smerom k plne autonómnemu vozidlu, ktoré dokáže fungovať úplne bez zásahu človeka.

Vozidlo je poháňané motorom s výkonom 200 kW. Pohon sa dá nastaviť na predné alebo zadné kolesá alebo ako pohon všetkých štyroch kolies. Dojazd na jedno nabitie batérie by mal byť podobný či dokonca dlhší v porovnaní s konceptom M-Byte, ktorý má 400 kilometrov so 71 kWh batériou alebo až 520 kilometrov v konfigurácii 95 kWh batérie.

Elektrický sedan Byton K-Byte sa však môže pochváliť senzormi, ktoré sú do vozidla integrované pomocou zariadení navrhnutých spoločnosťou Aurora, vrátane snímačov LiDAR pre 360 stupňové mapovanie, kamier a ďalších.

Bočné systémy LiDAR sú umiestnené vo valcovom tele, ktoré sa spolu s kamerami môže stočiť a zasunúť do vozidla ak sa systémy nepoužívajú.

Pod bočnými zrkadlami sú umiestnené malé kamery, ktoré premietajú situáciu na vozovke do interiéru vozidla. Pod nimi sa nachádza bočný systém LiDAR, ktorý výrobca nazval ako LiGuards. Ten je umiestnený vo valcovom tele, ktoré sa spolu s kamerami môže stočiť a zasunúť do vozidla ak sa systémy nepoužívajú. Na streche sa nachádza modul nazvaný ako LiBow, ktorý obsahuje snímač LiDAR pre predné a zadné mapovanie, spolu s integrovanými kamerami. Modul je pritom navrhnutý tak, aby splýval so strechou vozidla.

Detailnejšie informácie o koncepte elektrického sedanu Byton K-Byte s autonómnymi technológiami odhalí výrobca počas debutu na prebiehajúcej výstave CES Asia 2018.

Na streche sa nachádza modul nazvaný ako LiBow, ktorý obsahuje snímač LiDAR pre predné a zadné mapovanie, spolu s integrovanými kamerami.