Volkswagen zaplatí miliardu eur, dôvodom je emisný škandál

TA3 TASR
13.6.2018 20:32

Nemecká automobilka Volkswagen dostala v Nemecku v súvislosti s emisnou kauzou pokutu vo výške 1 miliardy eur. Firma pokutu, ktorú jej stanovila nemecká prokuratúra, prijala.

Volkswagen zaplatí miliardu eur, dôvodom je emisný škandál
SITA/AP

"Po dôslednom preskúmaní Volkswagen pokutu akceptoval, pričom odvolávať sa proti nej nebude. Tým uznáva aj svoju zodpovednosť za naftovú krízu. Zároveň to pokladá za ďalší významný krok smerom k jej prekonaniu," uviedla automobilka v oficiálnom oznámení. Udelením pokuty sa tak ukončí konanie proti automobilke.

Pokuta zo strany prokuratúry v Braunschweigu prichádza takmer tri roky potom, ako automobilka priznala, že do vozidiel s naftovým motorom montovala problematický softvér, ktorý umožňoval maskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. K priznaniu spoločnosť dotlačila americká Agentúra na ochranu životného prostredia, ktorá existenciu sporného softvéru v státisícoch naftových áut v Spojených štátoch oznámila v polovici septembra 2015. Volkswagen neskôr priznal, že vo svete jazdí takmer 11 miliónov áut s takýmto softvérom, väčšina z nich v Európe.

Škandál následne viedol k rozsiahlym emisným testom naftových vozidiel v Spojených štátoch, Európskej únii aj inde vo svete. Najnovšia pokuta znamená pre VW ďalšie náklady v súvislosti s emisnou kauzou, keďže v USA sa spoločnosť dohodla na zaplatení pokuty vo výške 4,3 miliardy USD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok