Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

ARrim ONE: Presné meranie rozmerov v rozšírenej realite pre smartfóny

ARrim ONE: Presné meranie rozmerov v rozšírenej realite pre smartfóny
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rozšírená realita prináša používateľom hlavne množstvo zábavy, no má aj praktické využitie, napríklad môže nahradiť meracie pásmo a jednoducho vám priamo cez displej smartfónu ukáže všetky požadované rozmery. Presne to vám poskytne nové USB zariadenie ARrim ONE, ktoré sa tituluje ako „prvé profesionálne meracie zariadenie pre rozšírenú realitu“. Stačí ho pripojiť k smartfónu a zmeria vám priamky, kruhy a uhly, ktoré zobrazí priamo na displeji smartfónu v pohľade rozšírenej reality na váš okolitý svet.

Zariadenie ARrim ONE využíva zadnú kameru smartfónu pre snímanie okolia, ktoré šikovne prekryje meraniami v prostredí rozšírenej reality na displeji smartfónu. Stačí jednoducho nasmerovať kameru a na displeji si vybrať body, ktoré chcete zmerať. Sprievodná aplikácia si vytvorí 3D mapu bodov v prostredí, takže sa môžete so samrtfónom pohybovať a stále vidiíte zobrazené merania. ARrim ONE deteguje fázový posun v laseri pre odhadnutie vzdialenosti, no kombinuje to s inteligenciou smartfónu. Vďaka tomu sa obmedzenie laseru na meranie len priamych liniek mení na schopnosť merania aj kruhov či uhlov.

Zariadenie ARrim ONE využíva zadnú kameru smartfónu pre snímanie okolia, ktoré šikovne prekryje meraniami v prostredí rozšírenej reality na displeji smartfónu.

Rozmery tohto zariadenia z hliníkovým telom sú 5 x 3 x 1,5 centimetra a jeho váha je 35 gramov. Vo vnútri sa okrem laseru nachádza aj lítium-iónová batéria s kapacitou 100 mAh, ktorej výdrž na jedno nabitie je udávaná pre 1 000 meraní. Na zariadení nájdeme len tlačidlo pre zapnutie a vypnutie, všetky ovládacie prvky sa nachádzajú v sprievodnej mobilnej aplikácii. Pripojiť sa dá k modelom smartfónov iPhone 6s a vyššie, ako aj k smartfónom s operačným systémom Android 8.0 a novším.

ARrim ONE má presnosť merania plus alebo mínus 1,5 milimetra, a to až do vzdialenosti 20 metrov.

Tvorcovia vyzdvihujú „profesionálnosť“ svojho zariadenia z pohľadu presnosti, o ktorej tvrdia, že je plus alebo mínus 1,5 milimetra až do vzdialenosti 20 metrov. To je možné práve vďaka zabudovanému laseru, ktorý iné meracie aplikácie pre rozšírenú realitu proste nemajú. Zariadenie sa pritom dá použiť pre meranie rozmerov až do vzdialenosti 40 metrov, hoci presnosť na takú vzdialenosť sa zrejme rapídne zmenší. Problémom pri meraní na dlhšiu vzdialenosť môže byť totiž aj jasné slnečné svetlo.

Zariadenie ARrim ONE je súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter a hoci do skončenia kampane zostáva ešte 40 dní, vývojárom sa už podarilo vyzbierať požadovanú sumu 20 000 dolárov. ARrim ONE sa dá získať za 69 dolárov, pričom dodávka prvých kusov je naplánovaná na september.

Na zariadení nájdeme len tlačidlo pre zapnutie a vypnutie, všetky ovládacie prvky sa nachádzajú v sprievodnej mobilnej aplikácii.