Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najmodernejší superpočítač zvláda 200 000 biliónov výpočtov za sekundu

Najmodernejší superpočítač zvláda 200 000 biliónov výpočtov za sekundu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Národné laboratórium Oak Ridge (ORNL), patriace pod ministerstvo energetiky USA, odhalilo superpočítač s názvom Summit, ktorý je schopný spracovať ohromujúcich 200 000 biliónov výpočtov za sekundu (200 petaflopov). Summit si tak právom pokladá nárok na titul najvýkonnejšieho superpočítača na svet, pričom je až osemkrát výkonnejší ako predchádzajúci superpočítač Titan, ktorý ORNL spustilo do prevádzky v roku 2012.

Vývoj technológií superpočítačov rýchlo pokročil, no možno si človek položí otázku, načo ich robiť ešte výkonnejšie, keď napríklad taký superpočítač ORNL Titan je až 200 000 krát silnejší výpočtový výkon ako klasický stolný počítač?

Ako zvyčajne za tým stoja vedci, ktorí počas výskumu dokážu spotrebovať všetky dostupné zdroje a nové poznatky prinášajú zase nové otázky a potrebu po ešte väčšom výkone. Či už ide o fyziku, biochémiu, meteorológiu, inžinierstvo alebo umelú inteligenciu. Takéto počítače sú dôležité nielen pre vedu, ale napríklad aj pre predpovede počasia, modelovanie klímy, vývoj jadrových zbraní, bezpečnosť či riešenie zložitých technických problémov.

Superpočítač ORNL Summit je schopný spracovať ohromujúcich 200 000 biliónov výpočtov za sekundu (200 petaflopov).

Najmodernejší superpočítač Summit využíva systém IBM AC922, ktorý sa skladá zo 4 608 serverov. Každý z nich obsahuje dva 22-jadrové procesory IBM Power9 a šesť grafických akcelerátorov pre spracovanie procesov NVIDIA Tesla V100 prepojených s duálnym Mellanox EDR 100 GB/s InfiniBand. Architektúru podporuje viac ako 10 petabajtov operačnej pamäte spolu so širokopásmovou dátovou sieťou.

Výsledkom sa stal prvý superpočítač, ktorý dokáže zvládnuť vedecké výpočty vyžadujúce rýchlosť aspoň jednu miliardu miliárd výpočtov za sekundu, známe pod pojmom ako exaskale výpočty. Môže pracovať na výskume umelej inteligencie, strojovom učení a hĺbkovom učení, ako aj v medicínskej oblasti či vo fyzike.

Najmodernejší superpočítač Summit využíva systém IBM AC922, ktorý sa skladá zo 4 608 serverov.

Podľa ORNL od roku 2021 pomôže superpočítač Summit dosiahnuť USA to, čo nazýva plne schopným ekosystémom exascale počítačových výpočtov pre široké vedecké využitie. Napriek tomu prvá úloha pre superpočítač sa začne už od budúceho roka, kedy bude pomáhať v rámci programu Department of Energy's Innovative and Novel Computational Impact on Theory and Experiment (INCITE).

Medzi niektoré z prvých projektov pre superpočítač Summit patria štúdie o tom, ako supernovy vytvárajú ťažké prvky, či simulácie nových materiálov úrovni atómov, analýza údajov o verejnom zdraví s cieľom lepšie pochopiť rakovinu v populácii USA a využívanie umelej inteligencie pre lepšie pochopenie ľudských ochorení.

Podľa ORNL od roku 2021 pomôže superpočítač Summit dosiahnuť USA to, čo nazýva plne schopným ekosystémom exascale počítačových výpočtov pre široké vedecké využitie.