Smelé, diabol je však v detailoch. Krajiny reagujú na historický summit

TA3 TASR
12.6.2018 13:35

Najdôležitejšie stretnutie posledných mesiacov. Aj tak nazývajú singapurský summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského diktátora Kim Čong-una. Pozrite si, ako na v minulosti nepredstaviteľnú udalosť reagovali Južná Kórea, Rusko či Irán.

Nové dejiny mieru?

Juhokórejský prezident Mun Če-in privítal výsledky utorňajšieho summitu amerického prezidenta a severokórejského vodcu. Nazval ho historickou udalosťou, ktorá podľa neho ukončí posledný konflikt studenej vojny, a začne písať nové dejiny mieru a spolupráce na Kórejskom polostrove.

"Z celého srdca gratulujem a vítam úspech historického summitu USA-KĽDR," uvádza sa v Mun Če-inovom vyhlásení, ktoré prišlo niekoľko hodín po tom, čo sa v Singapure skončilo historicky prvé stretnutie. "Moja veľká najväčšia chvála patrí americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi a predsedovi Kim Čong-unovi za ich odvahu a smelé rozhodnutie," uvádza sa ďalej vo vyhlásení juhokórejského prezidenta.

Rusko víta dôležitý krok vpred

Ruská federácia vo všeobecnosti pozitívne hodnotí impulz, ktorý poskytol summit k riešeniu situácie na Kórejskom polostrove, ale chcela by počkať na podrobnosti o konečných dohodách. Uviedol to námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. "Momentálne nemôžeme nevítať, že sa urobil dôležitý krok vpred. Samozrejme, diabol sa skrýva v detailoch a je potrebné porozumieť špecifikám. Ale impulz, ako to chápeme, je daný," povedal Riabkov.

Podľa neho Ruská federácia, ako aj "jej čínski priatelia a ďalší účastníci" šesťstranných rozhovorov o riešení situácie na Kórejskom polostrove očakávajú, že tento formát bude opäť v kurze, čo pomôže dosiahnuť konkrétne výsledky v tomto smere. Riabkov poznamenal, že Moskva vždy vítala akékoľvek kroky zamerané na denuklearizáciu Kórejského polostrova. "Rovnako ako predtým Ruská federácia bude mať politické, intelektuálne, praktické a kreatívne príspevky k riešeniu problémov (Kórejského polostrova)," dodal Riabkov.

Irán varoval severokórejského vodcu

Iránska vláda varovala Kim Čong-una, že Trump môže zrušiť akúkoľvek jadrovú dohodu so Severnou Kóreou. "Čelíme mužovi, ktorý odvoláva svoj podpis zo zahraničia," citovala hovorcu iránskej vlády Mohammada Bákera Nóbachta agentúra Fars. Jeho vyjadrenia boli prvými vyhláseniami zo strany Iránu po tom, ako Trump s Kimom zavŕšili svoj summit. Agentúra AP pripomína, že cestou na stretnutie s Kimom Trump v nedeľu stiahol svoj podpis pod dohodou lídrov štátov skupiny G7 na ich summite v Kanade.

USA tiež v máji odstúpili od jadrovej dohody s Iránom. K nej dospeli Irán a šesť veľmocí - Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA - 14. júla 2015. Na jej základe boli zrušené sankcie OSN, Európskej únie i Spojených štátov voči Iránu výmenou za to, že islamská republika dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program, ktorý bol podľa Západu zameraný na získanie jadrových zbraní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok