O kotlebovských interrupciách poslanci zrejme hlasovať nebudú

TA3 SITA
12.6.2018 12:11

O návrhu novely zákona o umelom prerušení tehotenstva z dielne Ľudovej strany Naše Slovensko sa v parlamente zrejme hlasovať nebude. Ako povedal na tlačovej besede predseda Smeru-SD Robert Fico, na úvod parlamentnej schôdze bude podaný procedurálny návrh, ktorým sa požiada, aby NR SR ďalej v rokovaní o tomto bode nepokračovala.

O kotlebovských interrupciách poslanci zrejme hlasovať nebudú
TASR

„Predpokladám, že nebudeme pokračovať v rokovaní. Nebola na to spoločenská objednávka. Je to vytiahnutý návrh zo šuplíka,“ uviedol Fico. Predseda Smeru pripustil, že je možné hovoriť o všetkom. „Nikdy nebudem súhlasiť, aby došlo k zmene základného parametra, že žena musí mať slobodnú vôľu do 12 týždňa podstúpiť alebo nepodstúpiť interrupciu. Nebudem svoj názor meniť, ale rešpektujem aj iný názor. Racionálne a pragmaticky nechcem, aby na Slovensku vznikol čierny trh s interrupciami,“ dodal Fico.

Poslanci NR SR ukončili rokovanie 31. schôdze diskusiou o návrhu novely zákona o umelom prerušení tehotenstva z dielne Ľudovej strany Naše Slovensko. O návrhu mali hlasovať na nadchádzajúcej júnovej schôdzi, podľa rozhodnutia grémia v stredu 13. júna.

Kotlebovci chcú zrušiť možnosť vykonávať interrupcie do 12 týždňov tehotenstva len na základe žiadosti ženy. Interrupcie by mali byť možné len v troch odôvodnených prípadoch. V prípade ohrozenia života ženy a ak žena dá na interrupciu súhlas, ak žena otehotnela v dôsledku trestného činu, napríklad po znásilnení, tehotenstvo nepresahuje 12 týždňov a interrupcii nebránia zdravotné problémy ženy a ak žena o to sama požiada. Tretím prípadom je výnimka, keď ide o genetický chybný vývoj plodu a tehotenstvo nepresahuje 24 týždňov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok