Severná Kórea má potenciál byť úžasným miestom, myslí si Trump

TA3 TASR
12.6.2018 12:14

Severná Kórea má potenciál byť úžasným miestom a Kim o tom vie. Povedal to americký prezident Donald Trump na tlačovej konferencii v Singapure po stretnutí so severokórejským vodcom Kim Čong-unom a podpise spoločného vyhlásenia.

Sankcie zostanú v platnosti

Podľa Trumpa bolo stretnutie s Kimom bezprecedentné a zároveň dokázalo, že skutočná zmena je možná. Okrem toho vyslovil presvedčenie, že USA a Severná Kórea čoskoro otvoria veľvyslanectvá. "Stretnutie, bolo úprimné, priame a produktívne. Predseda Kim spustí proces, ktorý urobí mnohých ľudí šťastnými."

"Prítomnosť záplavy médií Kima neteší, ale chápe, prečo sú tu. Ľud Severnej a Južnej Kórey má spoločnú budúcnosť, avšak najprv je nutné odstrániť hrozbu jadrových zbraní," povedal na utorňajšej tlačovej konferencii Trump, pričom dodal, že sankcie uvalené na Severnú Kóreu zostanú v platnosti. Zrušené budú až vtedy, keď budú severokórejské jadrové zbrane zneškodnené.

Na denuklearizáciu dozrú experti

Na denuklearizáciu kórejského polostrova bude podľa neho dozerať medzinárodný tím expertov. "Dúfam, že to bude čoskoro," povedal Trump. Denuklearizácia je podľa neho komplexný problém, ale keď sa s ňou už raz začne a "dostanete sa do určitého bodu, niet cesty späť a všetko už napreduje veľmi rýchlo".

Severokórejský vodca podľa Trumpa sľúbil, že znefunkční všetky tri testovacie jadrové zariadenia vrátane toho, ktorý slúži na skúšky raketových motorov.

K otázke bezpečnosti Kórejského polostrova americký prezident povedal, že neuvažuje o jej znížení, avšak v konečnom dôsledku chce z Južnej Kórey stiahnuť 32.000 amerických vojakov, ktorí sú tam dislokovaní. Vyzval tiež na skončenie "vojnových hier", ktoré budú podľa neho obnovené len v prípade, že rozhovory nebudú napredovať podľa predstáv Spojených štátov.

Vyvinú úsilie na zabezpečenie mieru

Pred Trumpovou tlačovou konferenciou premietli novinárom prítomným v sále krátky dokument, ktorý americký prezident venoval Kimovi pred jeho odchodom zo Singapuru. Film naznačuje pozitívne vyhliadky, ktoré KĽDR má.

V spoločnom vyhlásení amerického prezidenta a severokórejského vodcu podpísanom po summite sa uvádza, že KĽDR bude pracovať na úplnej denuklearizácii a USA jej za to poskytnú bezpečnostné záruky. Spojené štáty a KĽDR sa tiež zaviazali, že spoločne vyvinú úsilie na zabezpečenie trvalého mieru na Kórejskom polostrove. Obaja lídri sa dohodli, že USA a KĽDR zabezpečia identifikáciu telesných pozostatkov vojnových zajatcov a okamžitú repatriáciu tých, ktoré už boli identifikované.

Stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom sa konalo v utorok 12. júna v hotelovom komplexe Capella na ostrove Sentosa v Singapure. Išlo vôbec o prvé stretnutie úradujúceho amerického prezidenta so severokórejským vodcom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok