Historické stretnutie. Kim s Trumpom si podali ruky a vyrokovali dohodu

TA3 TASR
12.6.2018 06:05

Historické stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una medzi štyrmi očami v hoteli Capella na singapurskom ostrove Sentosa sa v utorok skončilo po približne 45 minútach.

Trump má s Kimom "vynikajúci vzťah"

Obaja lídri vyšli na jeden z balkónov hotela a zakývali z neho čakajúcim novinárom. Trump na neskôr zverejnených záberoch z rokovacej miestnosti povedal, že rozhovory prebehli "dobre, veľmi dobre" a zopakoval, že s Kimom má "vynikajúci vzťah". Vyjadril presvedčenie, že sa podarí dosiahnuť dohodu. "Spoločne sa o to postaráme. My to vyriešime," konštatoval Trump smerom ku Kimovi.

Následne sa začalo rozšírené kolo rozhovorov, na úvod ktorého si Trump a Kim znovu podali ruky. Trump pred týmto kolom podľa nemeckej spravodajskej televízie n-tv povedal, že obaja "vyriešia problém, ktorý bol predtým nevyriešený". Zároveň opäť vyjadril optimizmus: "Uspejeme, dokážeme to."

Spolu s Trumpom si za rokovací stôl za americkú stranu sadli aj minister zahraničných vecí Mike Pompeo, prezidentov poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton a personálny šéf Bieleho domu John Kelly.

Summit odštartoval podaním rúk

V severokórejskej delegácii sú dvaja poprední predstavitelia ústredného výboru Kórejskej strany práce a minister zahraničných vecí. Nebolo tam však vidieť Kimovu sestru Kim Jo-džong, ktorá sa v apríli zúčastnila na summite s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom.

Summit odštartoval o 09.04 h miestneho času podaním rúk Trumpa a Kima. Predtým, ako sa obaja odobrali na rokovania medzi štyrmi očami, na ktorých boli prítomní len tlmočníci, severokórejský vodca dal najavo, že chce otvoriť novú kapitolu v napätých vzťahoch so Spojenými štátmi. "Staré praktiky a predsudky pracovali proti nám. Ale všetky sme prekonali. A teraz sme tu," vyhlásil Kim Čong-un.

"Je to pre mňa česť. Cítim sa naozaj dobre, budeme mať dobré rozhovory. Budeme mať úžasný vzťah, o tom nepochybujem," povedal Trump. Svojským spôsobom ukázal palcom nahor a vyhlásil: "Budeme veľmi úspešní."

Trump dosiahol dohodu

Americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un podpísali v utorok komplexnú dohodu, ktorej obsah nebol zverejnený.

Po podpise dohody šéf Bieleho domu povedal, že má so severokórejským vodcom "vynikajúci vzťah" a že ho "určite" pozve do Spojených štátov a ešte veľakrát sa s ním stretne. Vyslovil tiež presvedčenie, že v Severnej Kórei dôjde veľmi rýchlo k denuklearizácii. Okrem toho Trump označil Kima za "veľmi nadaného človeka", ktorý miluje svoju vlasť.

Severokórejský vodca neodpovedal na otázky, či sa jeho krajina vzdá svojho jadrového programu.

V politickej oblasti chce Severná Kórea nadviazať diplomatické vzťahy so Spojenými štátmi. Pozorovatelia podľa agentúry DPA nevylučujú, že USA by mohli na summite ako prvý krok oznámiť zriadenie svojho zastúpenia v severokórejskej metropole Pchjongjang. Keďže medzi oboma kórejskými štátmi trvá vojnový stav - kórejská vojna sa v roku 1953 skončila len prímerím -, bude kvôli bezpečnostným zárukám potrebné uzatvoriť mierovú zmluvu. Severná Kórea navrhuje "synchrónny" a "postupný" prístup k riešeniu jadrového sporu.

Stretnutie prinieslo "veľký pokrok"

Nemenovaný americký predstaviteľ pre CNN uviedol, že dohoda má potvrdiť dosiahnutý pokrok a záväzok pokračovať v nastúpenom tempe. Summit s Kim Čong-unom prebehol podľa šéfa Bieleho domu veľmi dobre. "Bolo to lepšie, než ktokoľvek mohol očakávať. Vynikajúce," cituje Trumpa agentúra DPA. Stretnutie prinieslo "veľký pokrok" a bolo "naozaj veľmi pozitívne".

Agentúra Jonhap s odvolaním sa na singapurské médiá uviedla, že Trump s Kimom po pracovnom obede sa prechádzali a konverzovali v blízkosti hotela Capella, kde sa summit konal.

Na záver summitu sa obaja lídri rozlúčili bez prítomnosti tlmočníkov. Predtým, ako sa obaja odobrali na rokovania medzi štyrmi očami, na ktorých boli prítomní len tlmočníci, severokórejský vodca dal najavo, že chce otvoriť novú kapitolu v napätých vzťahoch so Spojenými štátmi.

Podľa oficiálneho programu má mať Trump o 16.00 h miestneho času tlačovú konferenciu. O 18.30 h miestneho času sa presunie na leteckú základňu Paya Lebar, odkiaľ odletí do vlasti. Na ceste domov sa zastaví na Andersenovej leteckej základni na Guame a letecko-námornej základni Pearl Harbor-Hickam na Havaji.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok