Prijal som škatuľu s vínom, bolo v nej 7 miliónov, tvrdí Rath

SITA, TASR
16.5.2012 09:33

Známy stredočeský hajtman a poslanec ČSSD David Rath sa prostredníctvom svojej hovorkyne vyjadril k svojmu zatknutiu z dôvodu prijatia úplatku vo výške siedmich miliónov korún.

Prijal som škatuľu s vínom, bolo v nej 7 miliónov, tvrdí Rath
ČTK

Podľa jeho údajov na návšteve dostal zabalenú škatuľu s vínom, v ktorej potom zasahujúce policajné komando našlo peniaze. „Na návšteve som dostal zabalenú škatuľu s vínom. Následne ma prekvapilo policajné komando a k môjmu úžasu boli v škatuli namiesto fliaš vína peniaze,“ tvrdí Rath. Známy politik si je pritom vedomý toho, že je to „bizarná historka“, ktorá znie veľmi neuveriteľne. „Život niekedy neuveriteľný skutočne je,“ uviedol. Celá záležitosť v ňom budí dojem „dobre pripravenej a uskutočnenej spoločenskej popravy politika“. Dodal tiež, že je pripravený rezignovať. 

Ratha zadržali v pondelok večer a polícia ho následne v utorok obvinila z prijatia úplatku. Spolu s ním obvinili ďalších sedem ľudí. Zadržanie bolo podľa českej polície výsledkom dlhodobého vyšetrovania. Polícia rázne odmietla, že by šlo o politickú likvidáciu. 

Rath, doktor medicíny, je členom ČSSD šesť rokov. Krátko bol aj ministrom zdravotníctva vo vláde premiéra Jiřího Paroubka. Počas svojho neskoršieho pôsobenia v parlamente sa preslávil viacerými kontroverznými vyjadreniami na adresu svojich kolegov. Ako hajtman Stredočeského kraja pôsobí od roku 2008 a v súčasnosti patrí medzi popredných predstaviteľov ČSSD. Predseda strany Bohuslav Sobotka v utorok vyzval Ratha na zloženie všetkých politických i verejných funkcií vrátane postu hajtmana.

V hajtmanovom dome našli skrýšu s desiatkami miliónov

Pri domovej prehliadke v hajtmanovom dome v Hostivici našli policajné jednotky úkryt s 30 miliónmi českých korún.  Peniaze boli podľa zdroja MF Dnes uložené pod podlahou.

Server novinky.cz citoval šéfa protikorupčnej polície Tomáša Martinca, ktorý uviedol, že vyšetrujú trestnú činnosť pri zadávaní verejných zákaziek v Stredočeskom kraji. Detektívi vyšetrujú prípad zneužívania eurodotácií už od minulého roka. Odpočúvali skupinu ľudí, ktorá mala na starosti dotácie z eurofondov. V tejto súvislosti narazili na Ratha.

Súčasne s ním bolo zadržaných sedem ľudí, medzi nimi aj riaditeľka Oblastnej nemocnice Kladno, členka predstavenstva ČSSD Kateřina Pancová. Krajská štátna zástupkyňa Lenka Bradáčová povedala, že všetci zadržaní už boli obvinení z trestných činov od poskytovania úplatku až po machinácie pri zadávaní verejných zákaziek. Súd by mal dnes rozhodnúť o jej návrhu na vzatie Ratha do väzby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok