Kráľovná oslávila narodeniny, oblohu zahalila britská trikolóra

TA3 TASR
9.6.2018 16:46

Veľká Británia má opäť dôvod na radosť. Kráľovná Alžbeta II. oslavuje 92. narodeniny. V centre Londýna bola pri tejto príležitosti veľkolepá vojenská prehliadka známa pod názvom Trooping the Colour. Jej vrcholom bola už tradične prehliadka kráľovského letectva, ktorého stíhačky preleteli ponad Buckinghamský palác.

Kráľovná sa v svetlomodrom kostýme previezla v kočiari centrom mesta. Jej manžel - princ Philip - po jej boku chýbal. Philip oslávi v nedeľu svoje 97. narodeniny a od vlaňajška sa na verejných podujatiach nezúčastňuje. V ďalšom kočiari nasledovali novomanželia vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu - princ Harry a Meghan Markleová. Manželke princa Williama Catherine robila v kočiari spoločnosť princezná Camilla, manželka následníka trónu princa Charlesa.

Vyvrcholením celej veľkolepej vojenskej prehliadky s viac ako 1000 vojakmi bol prelet kráľovskej letky. Kráľovská rodina ju ako každý rok sledovala z balkóna Buckinghamského paláca. Kráľovná Alžbeta svoje narodeniny oslavuje každý rok dvakrát. V Británii totiž oslavujú panovníci svoje narodeniny tradične vždy druhú júnovú sobotu, keďže vtedy je už v Londýne zvyčajne lepšie počasie. Alžbetine skutočné narodeniny sú pritom 21. apríla. Oslávila ich v súkromí s rodinou.

V poradí 40. panovníčka na anglickom tróne od čias Viliama Dobyvateľa (1066-1087) a prapravnučka kráľovnej Viktórie (1837-1901) je podľa stáročnej tradície hlavou anglikánskej cirkvi.  Vlády sa ujala 2. júna 1953, vo veku 25 rokov, v deň úmrtia svojho otca Juraja VI. (1936-1953). Dňa 9. septembra 2015 sa stala najdlhšie vládnucim monarchom v dejinách Spojeného kráľovstva, keď v dĺžke vládnutia prekonala svoju praprastarú matku, kráľovnú Viktóriu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok