Merkelová a Hollande sľúbili spoluprácu na oživení ekonomického rastu

TA3, TASR
16.5.2012 06:49

Nový francúzsky prezident Francois Hollande chce s Nemeckom spolupracovať, pretože spojenectvo Berlín a Paríž je pre Europu dôležité. Zdôraznil to počas svojej prvej pracovnej cesty, ktorá smerovala práve za nemeckou kancelárkou.

Merkelová a Hollande sľúbili spoluprácu na oživení ekonomického rastu
SITA

Nový francúzsky prezident Francois Hollande dnes po nástupe do úradu navštívil Berlín, kde sa stretol s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Hlavnou témou rozhovoru bola ekonomická situácia v Európe.
Nemecko a Francúzsko chápu spoločnú zodpovednosť za Európu a na júnovom summite EÚ musia predložiť spoločné návrhy na oživenie ekonomického rastu, povedala Merkelová po rozhovoroch s Hollandeom.
"Bude veľmi dôležité, aby Nemecko a Francúzsko na tomto summite predložili svoje idey spoločne a aby úzko spolupracovali na ich príprave," vyhlásila Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii len niekoľko hodín po tom, čo Hollande zložil prezidentskú prísahu.

Merkelová tiež povedala, že spolu s Hollandeom si želajú, aby Grécko zostalo v eurozóne a vyjadrila ochotu pomôcť obnoveniu hospodárskeho rastu krízou postihnutej krajine.
"Dúfam, že Grékom môžeme povedať, že Európa je pripravená pridať opatrenia, ktoré pomôžu rastu a podporia ekonomickú aktivitu, aby sa v Grécku obnovil rast," povedal Hollande, ktorý chce zmierniť Berlínom presadzovanú politiku úspor prorastovými opatreniami. "Pokiaľ ide o rast, dohodli sme sa na metóde, že na stôl vyložíme všetky nápady a návrhy a uvidíme, aké existujú právne možnosti na ich uskutočnenie," dodal. Na otázku, či stále žiada opätovné otvorenie rokovaní o európskom fiškálnom pakte, Hollande povedal, že odpoveď bude môcť dať až "na konci tejto práce".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok