Kiska priniesol na summit prezidentov do Varšavy zaujímavý dar

TA3 TASR
8.6.2018 12:48

Vo Varšave sa stretlo deväť prezidentov vrátane slovenského. Hlavy štátov takzvanej Bukureštskej deviatky rokovali o dôležitých bezpečnostných otázkach. A pripomínajú si aj sté výročie nezávislosti Poľska. Prezident Andrej Kiska priniesol pri tejto príležitosti našim severným susedom zaujímavý dar.

Slovenský prezident Andrej Kiska sa chystal odovzdať poľskému prezidentovi Andrzejovi Dudovi list od generála Milana Rastislava Štefánika z roku 1919 ako dar. Deje sa tak pri príležitosti 100. výročia nezávislosti Poľska. V liste generál písal o vzájomnom spojenectve národov voči vonkajším hrozbám.

Spomienkové podujatie sa koná ako súčasť stretnutia prezidentov krajín Bukureštskej deviatky vo Varšave. Slovensko na ňom zastupuje prezident Andrej Kiska na pozvanie poľského prezidenta Andrzeja Dudu. Český prezident Miloš Zeman ako jediná hlava štátu na podujatie nepricestoval, zastupuje ho predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Radek Vondráček.


B9 je zoskupenie členských krajín NATO a EÚ (Vyšehradská štvorka, pobaltské štáty, Rumunsko a Bulharsko) na východnej hranici. Lídrami tohto neformálneho zoskupenia krajín sú predstavitelia Poľska a Rumunska. Prvýkrát sa toto zoskupenie stretlo na úrovni hláv štátov v Bukurešti v novembri 2015. Odvtedy sa okrem stretnutí na úrovni hláv štátov konali i stretnutia zástupcov národných parlamentov, ministrov zahraničných vecí a obrany.
Cieľom rokovaní je skoordinovať pozície členských krajín na východnej hranici pred nadchádzajúcim summitom NATO, ktorý sa uskutoční v Bruseli 11.–12. júla, a potvrdiť jednotné pozície k hlavným témam summitu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok