Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lenovo chystá počítače so super rýchlou technológiou Intel Optane

Lenovo chystá počítače so super rýchlou technológiou Intel Optane
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínsky výrobca Lenovo oznámil, že v druhom polroku chce na trh uviesť prvé spotrebiteľské počítače, ktoré budú vybavené technológiou Intel Optane. Ide o nový typ počítačovej pamäte, ktorý dokáže dramaticky skrátiť štart operačného systému a výrazne akceleruje samotný výkon počítačov a notebookov. Ako pamäťový modul Optane nenahrádza klasickú operačnú pamäť DRAM, no ukladá najčastejšie používané dáta a programy, s ktorými tak môže procesor okamžite pracovať.

Ako vlastne funguje pamäť Intel Optane?

 

Optane kombinuje nový druh pamäťového média 3D XPoint s pokročilým softvérom pre správu pamäte, ako je napríklad technológia Intel Rapid Storage Technology (RST). Vďaka tomu sa efektívne spája pamäť počítača s dátovým úložiskom, čo Intel jednoducho nazýva ako virtuálna jednotka. Táto kombinácia výrazne zvyšuje celkovú rýchlosť systému, takže sa oveľa rýchlejšie spúšťa nielen samotný počítač, ale aj často používané programy. Zrýchli sa tiež vyhľadávanie či ukladanie súborov.

Pamäťové moduly Optane pracujú iba s procesormi Intel Core i siedmej generácie a vyššej a pre umiestnenie pamäte je potrebné mať voľný slot M.2 na základnej doske. Zatiaľ čo Optane má nesporné výhody pre systémy vybavené rýchlejšími jednotkami SSD, jeho schopnosť zrýchlenia bude zrejme najrozšírenejšia najmä pre používateľov klasických rotujúcich pevných diskov.

Nový typ počítačovej pamäte Intel Optane dokáže dramaticky skrátiť štart operačného systému a výrazne akceleruje samotný výkon počítačov a notebookov.

Výhody pamäte Optane

 

Najväčšou výhodou pamäte Optane je to, že uložené údaje v nej po vypnutí počítača nezmiznú, ako tomu je pri klasickej operačnej pamäti DRAM. Vďaka tomu sa z Optane stáva ideálne riešenie pre urýchlenie nahrávania operačného systému, pretože dáta sa môžu uchovávať v pamäťovom module Optane a sú tak ihneď po spustení počítača pripravené na spracovanie procesorom.

Do pamäte sa môžu uložiť aj spúšťacie dáta pre jednotlivé programy, ktoré sa takto budú tiež načítavať rýchlejšie. Technológia Optane sa prispôsobuje používaniu systému na mieru, takže si zistí, ktoré programy sa používajú najčastejšie a tie uprednostní v štartovacej fronte.

Pamäť Optane poskytuje lacnejšiu alternatívu k hybridným úložiskám s malým SSD diskom pre bootovanie systému a klasickým HDD pre ukladanie veľkého množstva dát. Spoločnosť Lenovo preto plánuje túto technológiu zaradiť do vybraných modelov počítačov a notebookov už od druhej polovice tohto roka.

Čínsky výrobca Lenovo oznámil, že v druhom polroku chce na trh uviesť prvé spotrebiteľské počítače, ktoré budú vybavené technológiou Intel Optane.