Ak bude summit úspešný, pozvem Kima na návštevu, vyhlásil Trump

TA3 SITA TASR
7.6.2018 21:42

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok vyhlásil, že je veľmi dobre pripravený na summit so severokórejským lídrom. Poznamenal tiež, že ak bude summit úspešný, pozve ho na návštevu Spojených štátov.

Summit bude závisieť od Kimovho prístupu

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok povedal, že je "veľmi dobre pripravený" na budúcotýždňový summit so severokórejským lídrom Kim Čong-unom, avšak výsledok bude závisieť od jeho "prístupu". Trump vo štvrtok prijal vo svojej Oválnej pracovni japonského premiéra Šinza Abeho, s ktorým hovoril práve o tejto udalosti. O konzultácie požiadal japonský premiér s cieľom rozptýliť obavy svojej krajiny týkajúce sa summitu.

Trump historickú schôdzku s Kimom označil za "oveľa viac než len možnosť odfotografovať sa". "Musia sa denuklearizovať," povedal na adresu Severnej Kórey. "Nemôžeme stiahnuť sankcie," dodal. Americký prezident tiež tvrdí, že bude vedieť veľmi rýchlo, či Kim berie americké požiadavky vážne. "Nemyslím, že sa musím veľa pripravovať. Je to o prístupe. Je to o ochote riešiť veci," podotkol Trump.

Abe tlačí na Trumpa, aby sa venoval na summite aj téme Japoncov unesených do Severnej Kórey a snaží sa zabezpečiť, aby snahy o vyrokovanie dohody nepoškodili japonské záujmy. Americkí spojenci v regióne sa obávajú, že Trumpove snahy o denuklearizáciu by mohli ignorovať sofistikovaný balistický raketový program Pchjongjangu, ako aj programy chemických zbraní.

Trump možno pozve Kima na návštevu

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok vyhlásil, že ak bude plánovaný summit so severokórejským vodcom Kim Čong-unom úspešný, pozve ho na návštevu Spojených štátov. Informovala o tom agentúra Jonhap.

"Ak Kima pozvem do Spojených štátov, začneme v Bielom dome," povedal Trump vo štvrtok vo Washingtone na spoločnej tlačovej konferencii s japonským premiérom Šinzóom Abem. Summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una sa bude konať 12. júna v Singapure.

Trumpa bude na návšteve sprevádzať šéf diplomacie

Prezidenta Trumpa bude na summite v Singapure 12. júna sprevádzať šéf diplomacie Mike Pompeo, oznámilo vo štvrtok americké ministerstvo zahraničných vecí. Hneď nasledujúci deň po skončení tejto vrcholnej schôdzky odletí do Soulu, aby sa tam stretol s vysokými predstaviteľmi Južnej Kórey a Japonska a osobne ich informoval o záveroch rokovania.

Zo Soulu potom Pompeo odcestuje do Pekingu a bude hovoriť aj s tamojšími predstaviteľmi. Ako dodala AP, stratégia Trumpovej vlády priviesť Pchjongjang k rokovaciemu stolu výraze závisí od pomoci Číny pri uplatňovaní sankcií. Obe Pompeove cesty demonštrujú podľa rezortu diplomacie zameranie Trumpovej vlády na "denuklearizáciu Kórejského polostrova a záväzok k našim alianciám a partnerstvám v indo-pacifickom regióne".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok