Prokurátor, ktorý prepustil útočníka z Obchodnej, podľa GP pochybil

TA3 TASR SITA
7.6.2018 18:41

Nedostatočná a povrchná bola podľa generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára dozorová právomoc prokurátora v prípade útoku na Filipínca Henryho Acordu. Slováka Juraja, ktorý ho pred očami ľudí na smrť dokopal na Obchodnej ulici v Bratislave, pôvodne nechali na slobode a do väzby ho poslali až na druhý raz. Prokurátorovi teraz hrozí trest.

Bude vyvodená zodpovednosť

Generálna prokuratúra vyvodí zodpovednosť voči okresnému prokurátorovi, ktorý pôvodne nevzal do väzby Juraja. "Generálna prokuratúra SR preskúmala zákonnosť postupu orgánov činných v trestnom konaní v trestnej veci obvineného Juraja H. GP SR skonštatovala zákonnosť postupu policajtov, ktorí vykonávali úkony trestného konania. Zároveň zistila, že prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava I. pri výkone dozoru v trestnej veci od 26. do 31. mája nepostupoval v súlade so zákonom," informovala hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Dozorovú právomoc prokurátora Okresnej prokuratúry Bratislava I. považuje generálny prokurátor Jaromír Čižnár podľa Predajňovej za nedostatočnú a povrchnú. "V opačnom prípade by po náležitom preskúmaní vyšetrovacieho spisu musel prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava I. prijať záver, že v trestnej veci existovali dôvody na vzatie obvineného do väzby už v čase vydania príkazu na prepustenie obvineného zo zadržania, teda dňa 27. mája," povedala Predajňová.

Henryho, ktorý sa v sobotu 26. mája v nočnej Bratislave zastal obťažovaných žien, dokopal 28-ročný Slovák Juraj. Prípad vyvolal na Slovensku veľké pohoršenie.

S výsledkami a závermi preskúmania trestnej veci bola podľa hovorkyne oboznámená krajská prokurátorka v Bratislave, ktorá sa s týmito závermi v celom rozsahu stotožnila. "Vo vzťahu k prokurátorovi Okresnej prokuratúry Bratislava I. bude vyvodená príslušná zodpovednosť," zdôraznila.

Čižnár sa ospravedlnil za pochybenie prokurátora

V súčasnosti vykonáva dozorovú právomoc nad prípadom prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava. "Prokurátor GP SR bude v trestnej veci vykonávať dohľadovú právomoc vo vzťahu k prokurátorovi Krajskej prokuratúry Bratislava až do právoplatného skončenia trestného stíhania," informovala Predajňová s tým, že generálny prokurátor Čižnár sa pozostalým poškodeného ospravedlňuje za pochybenie uvedeného prokurátora a vyjadruje hlbokú sústrasť rodine pozostalého. "Zároveň generálny prokurátor garantuje, že zo strany prokuratúry bude vykonané všetko pre to, aby páchateľ skutku niesol za svoje konanie plnú zodpovednosť," dodala.

V sobotu 26. mája v skorých ranných hodinách došlo na Obchodnej ulici v Bratislave k incidentu medzi dvoma mužmi, ktorý sa skončil fyzickým napadnutím jedného z nich, Filipínca Henryho Johna Seraficu Acordu. Ten podľa medializovaných informácií bránil dve ženy, ktoré obťažoval 28-ročný Juraj H. z Dunajskej Stredy. Napadnutý Filipínec na následky zranení spôsobených mimo iného kopnutím do hlavy v nemocnici zomrel. Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava I v pondelok na neverejnom zasadnutí vzal Juraja H., obvineného z trestného činu zabitia, do väzby.

Prokurátor okresnej prokuratúry sa pôvodne s návrhom na väzobné stíhanie Juraja H., obvineného najskôr pre ublíženie na zdraví v súbehu s trestným činom výtržníctva, nestotožnil. Keď napadnutý 31. mája zraneniam podľahol, skutok bol prekvalifikovaný na zabitie a dozor prevzal krajský prokurátor. Ten súhlasil s návrhom polície na väzobné stíhanie obvineného.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok