Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dátové centrum Microsoftu bolo spustené do chladného mora pri Škótsku

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výkonné stolné počítače bývajú už dlho chladené vodným chladením, no spoločnosť Microsoft si myslí, že táto myšlienka sa dá využiť aj pre dátové centrá. Aj preto sa rozhodla spustiť projekt s názvom Natick s cieľom osadenia dátového centra v chladných morských vodách. Projekt vstúpil už do svojej druhej fázy a nové dátové centrum Microsoftu bolo úspešne spustené do vôd pri škótskych ostrovoch Orkney.

Chladiace systémy sú jednou z najdrahších položiek pri prevádzkovaní dátových centier a tak sa viaceré firmy snažia prísť s kreatívnymi spôsobmi, ako všetku tú technológiu udržať pekne v chlade. Niektoré spoločnosti preto budujú svoje dátové centrá v chladných obastiach, ako je arktický kruh alebo pod fjordmi Nórska.

Spoločnosť Microsoft sa rozhodla experimentovať v rámci projektu Natick s ponorením dátových centier hlboko pod hladinu oceánu, aby mohlo čerpať studenú vodu pre udržanie požadovanej prevádzkovej teploty. V prvej fáze projektu bol v roku 2015 postavený prototyp podvodného dátového centra s dĺžkou 3 metrov, ktorý bol ponorený po dobu 105 dní pri pobreží Kalifornie. Koncept sa preukázal byť životaschopný a tak prišla na rad druhá fáza.

Dátové centrum s názvom Northern Isles (Severné ostrovy) má dĺžku 12 metrov a v jeho útrobách sa nachádza 12 serverových rackov pre umiestnenie celkovo až 864 serverov.

Tá je navrhnutá s cieľom praktického otestovania myšlienky z logistického, environmentálneho a ekonomického hľadiska. Spoločnosť Microsoft spolupracovala s francúzskou námornou spoločnosťou Naval Group, ktorá navrhla vodotesný cylindrický plášť a prispôsobila bežný podmorský chladiaci systém na prácu s dátovým centrom.

Dátové centrum s názvom Northern Isles (Severné ostrovy) má dĺžku 12 metrov a v jeho útrobách sa nachádza 12 serverových rackov pre umiestnenie celkovo až 864 serverov. Centrum je spustené do hĺbky 36 metrov pod morskú hladinu a chladná morská voda tak prúdi cez chladiče v zadnej strane serverových rackov, kým sa ohriata nevráti naspäť do mora.

V druhej fáze projektu Natick sa bude podvodné dátové centrum monitorovať počas nasledujúcich 12 mesiacov.

Centrum je spojené s vonkajším svetom prostredníctvom optického kábla a väčšinu energie na prevádzku získava z blízkych škótskych ostrovov Orkney. Zaujímavosťou pritom je, že 100 percent energie v regióne pochádza z obnoviteľných zdrojov a to najmä vďaka veterným elektrárňam, solárnym panelom a ďalším experimentálnym zdrojom, ako sú prílivové turbíny a konvertory energie z morských vĺn.

Tím povedal, že cieľom projektu Natick je dosiahnutie toho, aby boli podvodné dátové centrá úplne sebestačné, teda výlučne poháňané prostredníctvom veterných, vlnových alebo prílivových generátorov na mori. Pritom by sa mali nachádzať pri pobrežných mestách, kde sú potrebné, a kde dokážu poskytovať rýchlejšie internetové a cloudové služby. V druhej fáze projektu Natick sa bude dátové centrum monitorovať počas nasledujúcich 12 mesiacov. Táto najnovšia verzia je pritom navrhnutá tak, aby zvládla nepretržitú prevádzku až 5 rokov bez potreby údržby.

Dátové centrum Northern Isles je spustené do hĺbky 36 metrov pod morskú hladinu a chladná morská voda tak prúdi cez chladiče v zadnej strane serverových rackov, kým sa ohriata nevráti naspäť do mora.