Danko vystúpil v srbskom parlamente: Stojíme pri vás aj v téme Kosova

TA3 TASR SITA
7.6.2018 12:02

Slovensko stojí na strane Belehradu aj v takej zložitej téme, ako je Kosovo. Vyhlásil to predseda slovenského parlamentu Andrej Danko ktorý v Srbsku rokoval so šéfkou parlamentu Majou Gojkovičovou a vystúpil aj v pléne s prejavom.

Nová kapitola vzájomných vzťahov

Dnes píšeme novú kapitolu slovensko-srbských vzťahov, začal Danko svoj prejav na pôde srbského parlamentu. Opätovne opakoval, že Slovensko bude pomocnou rukou v eurointegračnom procese, lebo Srbov považuje za súčasť nášho slovanského života. ,,Samozrejme členstvo v Európskej únii je vážne rozhodnutie, EÚ je dobrý projekt, hoci má aj svoje nedostatky, výhody však prevyšujú," povedal Danko a srbským kolegom odporúčal, aby si pri rokovaniach s úniou viac chránili svoju národnostnú identitu, vôľu a ľudí. Poslancom hovoril o slovenskej komunite, ktorá je, ako uviedol trvalou súčasťou Srbskej republiky. ,,Máloktorý národ zachoval taký postoj voči menšine, to si vážime. Budem rád, ak pozitívny k Slovákom zostane," uzavrel Danko.

Slovensko a Srbsko nespája len história, ale aj súčasnosť a budúcnosť. ,,Slovensko stojí na strane Belehradu, Srbska aj v zložitej téme, ako je Kosovo. Nemenný postoj je dobrou oporou pre srbských priateľov," povedal predseda Národnej rady SR po rokovaní s predsedníčkou Národného zhromaždenia Srbskej republiky Majou Gojković, v druhý deň návštevy Srbska. So srbskou partnerkou hovorili o konkrétnom zveľadení spoluprác parlamentov, zveľadení bilaterálnych vzťahov štátov, ktoré majú dobré politické a ekonomické vzťahy. ,,Dohodli sme sa na pokračovaní spolupráce vo výmene dokladov práce dvoch parlamentov a otvorili možnosť spolupráce výborov nielen pre európske integrácie, ale aj pre ochranu životného prostredia, vzdelávania a iných významných výborov pre oba parlamenty," uviedla predsedníčka srbského parlamentu.

Danko doplnil, že dospeli k bodom, ktoré pomôžu obom krajinám a dohodli sa na spoločnej príprave etického kódexu - pravidlách správania sa poslancov v parlamente a poslancov voči občanom, norme ktorá chýba. Predsedovia dvoch parlamentov si na úrade Vlády Srbskej republiky spoločne pozreli aj výstavu stého výročia vzniku Československej republiky.

O podmienkach vstupu do EÚ

Hlavným cieľom návštevy je vyjadriť podporu Srbsku a jeho vláde pokračovať v reformných procesoch. O podmienkach vstupu Srbska do Európskej únie, o tom, čo všetko si môže Srbsko brať za príklad od Slovenska a čoho sa vystríhať, Danko hovoril so srbským prezidentom Aleksandrom Vučićom, ktorý ho ráno prijal v budove Predsedníctva. "Súčasným cieľom je naštartovať väčšiu výmenu informácií v oblasti legislatívy. Sme veľkým prínosom pre Srbsko, pokiaľ ide o legislatívu Európskej únie a skúsenosti, s ktorými disponujeme," skonštatoval Danko a doplnil, že by veľmi chcel, aby Srbsko bolo tým štátom, o ktorý sa rozšíri EÚ.

Predseda slovenského parlamentu pricestoval v stredu do Srbska na dvojdňovú návštevu. Prvé stretnutie absolvoval v stredu s premiérkou Srbskej republiky Anou Brnabić na úrade vlády v Belehrade. Hovorili o novej legislatíve, ktorú srbská vláda iniciuje vo vzťahu k národnostným menšinám, vzťahoch Srbska a Slovenska a potrebe riešenia niektorých problémov, ktoré sa vyskytujú pri práci Srbov na Slovensku. Pri tej príležitosti avizovali aj hospodársku spoluprácu, najmä v oblasti energetiky či strojárstva.

Oficiálna návšteva predsedu slovenského parlamentu Andreja Danka je v poradí jeho druhou návštevou Srbskej republiky po minuloročnej júnovej účasti na inaugurácii nového srbského prezidenta Aleksandra Vučića.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok