Poslanci dolnej komory vyslovili dôveru novej talianskej vláde

TA3 TASR
6.6.2018 22:17

Poslanci dolnej komory talianskeho parlamentu - Poslaneckej snemovne - vyslovili v stredu dôveru novej vláde pod vedením Giuseppeho Conteho.

Za novú taliansku vládu, ktorú vytvorili protisystémové Hnutie piatich hviezd a pravicovo-populistická strana Liga Severu, hlasovalo v dolnej komore parlamentu 350 poslancov, proti sa ich vyslovilo 236 a 35 ďalší sa zdržali hlasovania.

Nový taliansky premiér Giuseppe Conte pred hlasovaním vystúpil na pôde dolnej komory parlamentu s prejavom, v ktorom poslancov ubezpečil o rozhodnosti zasadiť sa za zníženie štátneho dlhu, pričom avizoval, že o zadlženosti Talianska chce rokovať v Európe. Povedal tiež, že prioritami jeho vlády bude skoncovanie s nezákonnou imigráciou, nové nastavenie vzťahov s európskymi partnermi a posilnenie vzťahov s Ruskom, priblížila DPA.

Conte sa v stredajšom vystúpení prihlásil tiež k systému autonómie v krajine a označil ho za konsolidovaný. "Chceme zachovať systém regiónov s osobitým štatútom," ubezpečil podľa tlačovej agentúry APA. Zároveň prisľúbil, že podporí už prebiehajúce rokovania medzi centrálnou vládou v Ríme a regiónmi požadujúcimi viac autonómie. V utorkovom prvom vystúpení o agende svojej vlády na pôde Senátu, ktorý kabinetu neskôr vyjadril dôveru, Conte hovoril okrem iného o zlyhaní migračnej politiky EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok