Pamiatku zosnulého Filipínca si uctili v Banskej Bystrici

TA3 TASR SITA
6.6.2018 18:06

Na banskobystrickom námestí pri Morovom stĺpe sa v stredu podvečer konalo spomienkové stretnutie, ktorým si účastníci uctili pamiatku Henryho Acordu z Filipín, obete brutálneho útoku.

Pamiatku zosnulého Filipínca si uctili v Banskej Bystrici
SITA/Branislav Bibel

Tichou manifestáciou si viac ako sto Banskobystričanov uctilo pamiatku Henryho z Filipín, ktorého 26. mája brutálne zabil útočník v Bratislave. Na Námestí SNP pri morovom stĺpe vzdali zároveň aj hold jeho odvahe, lebo napriek presile vystúpil na ochranu žien. Zhromaždenia boli ohlásené aj v Košiciach, Trnave, Prahe, Brne a Luxemburgu. Plánované hlavné zhromaždenie v Bratislave organizátori vzhľadom na silnú búrku s intenzívnym dažďom presunuli, náhradný termín zatiaľ nekonkretizovali.

Ľudia v Banskej Bystrici svojou účasťou ukázali, že v demokracii nie je priestor pre násilie, extrémizmus a rasovú neznášanlivosť. Medzi účastníkmi sa objavil transparent s nápisom „Rasizmus – Sexizmus – Násilie – Nechceme!“. Radoslav Sloboda z platformy Nie v našom meste pripomenul tragickú udalosť, ktorá sa skončila smrťou mladého človeka a následne si účastníci minútou ticha uctili pamiatku zavraždeného Henryho Johna Serafica Acorda z Filipín. „Jeho príbeh je ako príbeh Dávida a Goliáša, ale bohužiaľ, neskončil sa tak, ako sme zvyknutí z dávnych textov. Naša sila nie je vo vypnutej hrudi, naša sila tkvie v obrane slabších a v neustálom šírení medziľudského pokoja a lásky. Aspoň tak by to malo byť,“ prihovoril sa k zúčastneným psychiater Michal Patarák. Na záver stretnutia ľudia zapálili sviečky pri fotografii Henryho a približne po dvadsiatich minútach sa v tichosti rozišli.

Spomienkovú manifestáciu v Banskej Bystrici zorganizovala platforma Nie v našom meste, ktorá vznikla pôvodne ako reakcia na víťazstvo Mariana Kotlebu vo voľbách do Banskobystrického samosprávneho kraja v roku 2013. Od tej doby funguje ako neformálne združenie aktivistov a organizácií, ktorým záleží na rozvoji slobody, tolerancie a ľudských práv v Banskej Bystrici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok