Železničná stanica je hanbou, vláda chce pomôcť s revitalizáciou

TA3 SITA TASR
6.6.2018 17:42

Vláda SR chce pomôcť hlavnému mestu SR Bratislave s revitalizáciou Hlavnej stanice. Po stredajšom stretnutí s primátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom to novinárom povedal premiér Peter Pellegrini.

Železničná stanica je hanbou, vláda chce pomôcť s revitalizáciou
SITA/Diana Černáková

Železničná stanica je hanbou

Podľa neho existujú dve možnosti. Buď pristúpia k čiastkovej rekonštrukcii, aby stanica za krátky čas vyzerala lepšie a mala kvalitnejšie služby, druhou možnosťou je, aby sa štát zaoberal celkovou rekonštrukciou stanice. „S ministrom financií sa chcem dohodnúť, aby vyčlenil sumu na revitalizáciou Hlavnej stanice pre Železnice SR. Premiér s primátorom hovorili o stave Hlavnej stanice v súvislosti s Majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji, ktoré budú na Slovensku o rok. Pellegrini zhrnul, že železničná stanica je hanbou a nechce, aby sa republika za jej stav pred hokejovými fanúšikmi zo sveta hanbila.

V najbližších týždňoch preto plánuje stretnutie s ministrom financií Peter Kažimírom priamo na železničnej stanici. "Fyzicky si to tam obzrieme, pozrieme sa, čo by sa dalo spraviť okamžite, čo si vyžaduje dlhodobejšie riešenie," priblížil premiér s tým, že o konkrétnych opatreniach sa bude dať hovoriť až následne. "Urobíme všetko preto, aby sme sa za železničnú stanicu nemuseli hanbiť," podotkol Pellegrini. V krátkej dobe chce o tejto téme zároveň opätovne rokovať aj s bratislavským primátorom.

O projekte rekonštrukcie predstaničného priestoru pred Hlavnou stanicou Bratislava sa hovorí už dlhé roky. Doteraz však so žiadnou rozsiahlou rekonštrukciou nezačali. Priestor pred hlavnou železničnou stanicou začalo mesto pred tromi rokmi skrášľovať na vlastné náklady. Upravili chodníky, vybudovali bezbariérový priechod k hlavnej stanici, zúžili stredové parkovisko, osadili nové dopravné značenie, namaľovali zábradlia a opravili lavičky. Na tieto opravy malo mesto vyčlenených približne 220-tisíc eur. Neskôr opravili aj eskalátory, mesto to vyšlo na ďalších 200-tisíc eur, ktoré podľa primátora išli z ušetrených peňazí.

Otvorili aj otázku financovania Bratislavy

S ním predseda vlády SR v stredu otvoril aj otázku financovania Bratislavy ako hlavného mesta. Pellegrini zdieľa názor, že Bratislava by nemala byť financovaná rovnako ako ostatné mestá a obce na Slovensku. Je pripravený na odbornú diskusiu a hľadanie systémového riešenia, ubezpečuje však, že v žiadnom prípade by sa nesiahalo na rozpočty ostatných starostov či primátorov. "Hlavné mesto nemôže byť akoby v rukách vlády a odkázané na to, či tá-ktorá vláda v tom-ktorom roku dá, alebo nedá Bratislave peniaze navyše. Musíme nájsť systémové riešenie," zdôraznil Pellegrini.

Primátor premiéra taktiež informoval o aktuálnych výzvach i budúcnosti hlavného mesta, o rozsiahlych rekonštrukciách komunikácií a doprave ako takej. Nevyhli sa ani novele zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke, podľa ktorej prešla povinnosť čistenia chodníkov zo správcov budov na obecné, mestské či mestskočastné samosprávy. Podľa primátora je táto zmena pozitívna, treba sa však vyrovnať s ňou po technickej, kapacitnej a finančnej stránke, a teda nájsť správne uplatnenie zákona v praxi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok