Zeleninu sa neoplatí ignorovať. Čo môže spôsobiť jej nedostatok?

TA3 ČTK
10.6.2018 19:59

Vyhýbate sa zelenine? Nedostatočné množstvo rastlinnej stravy môže mať negatívny dopad na zdravie. Naše telo nám pritom vysiela rôzne signály o tom, že čosi vo výžive zanedbávame, píše Corriere della Sera.

Zeleninu sa neoplatí ignorovať. Čo môže spôsobiť jej nedostatok?
SITA/Nina Bednáriková

Ako zahnať chronickú únavu

Niektoré druhy jedál pôsobia bez ohľadu na vôňu smutným dojmom, pretože im chýba farba. Okrem toho, že zelenina jedlo oživuje, zaručuje aj vyváženú výživu so správnym množstvom vitamínov a minerálnych látok.

Nedostatok vitamínu C môže vyvolať vznik modrín, krvácanie ďasien a tiež predlžovať čas, ktorý je potrebný na uzdravenie. Jeho prísun si môžeme zaistiť konzumáciou paprík, listovej zeleniny, paradajok, brokolice, alebo kapusty. Ak vám chýba kyselina listová, môžete trpieť chronickou únavou a anémiu. Preto je dobré dopĺňať vitamín B zeleninou so zelenými listami a s obsahom škrobu, ako je fazuľa, šošovica a špargľa.

brokolica_7f000001-1040-8731.jpg

Listová zelenina proti infekcii

Ak nám na tanieroch chýba zelenina, chýbajú nám aj vitamíny, ktoré obsahuje. Môže to mať negatívny vplyv aj na imunitný systém a telo si napríklad neporadí s vírusmi. "Napĺňať chladničku listovou zeleninou je zdravý a prirodzený spôsob, ako bojovať proti infekcii. Tento druh zeleniny je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý telu pomáha budovať si obranné reakcie a čeliť voľným radikálom. Taktiež skracuje dobu rekonvalescencie," zdôraznila dietologička Abby Sauerová.

Určitá zábudlivosť sa môže objaviť v každom veku, ale postupné oslabovanie mozgových funkcií a nižšia výkonnosť mozgu môžu byť príznakom nedostatku výživových látok.

"Luteín, výživná látka, ktorá pomáha zlepšovať schopnosť učenia a pamäť, sa vyskytuje v rôznych druhoch listovej zeleniny, ale aj v mrkve, brokolici, kukurici a v paradajkách," upozorňuje Sauerová. Ak svoju stravu každý týždeň obohatíme o tieto druhy zeleniny, zaistíme mozgu výraznú stimuláciu.

Výživa pre pamäť a proti stresu

Výživa môže hrať zásadnú rolu aj v schopnosti organizmu reagovať na stres. Zápal je prirodzenou odpoveďou organizmu na stresové situácie. Je teda vhodné dodávať telu potraviny s protizápalovými vlastnosťami, ako napríklad losos alebo tuniak. Tieto ryby sú plné nenasýtených mastných kyselín. Pomôže aj listová zelenina a papriky, ktoré obsahujú antioxidanty, polyfenoly a karotenoidy.

Ovocie a zelenina obsahujú vlákninu, ktorá vyvoláva pocit sýtosti. "Väčšina ovocia a zeleniny má aj nízku kalorickú hodnotu, a to je veľká výhoda, keď chceme zhodiť nejaký ten kilogram," uvádza doktorka Emily Rubinová z univerzitnej nemocnice Thomasa Jeffersona.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok