Zaplavené cesty, polámané stromy. Slovenskom sa prehnala silná búrka

TA3 TASR SITA
6.6.2018 16:39

Západným Slovenskom sa prehnala silná búrka a na viacerých miestach spôsobila problémy. Hasiči zasiahli pri zaplavených uliciach i popadaných stromoch. Problémy hlásia v Bratislave, Nitre či Dunajskej Strede.

Hasiči prevažne odčerpávali vodu

Silná búrka sprevádzaná hustým dažďom spôsobila problémy na viacerých miestach v Nitre. Hasiči zasahovali na Ulici Jakuba Haška v blízkosti výjazdu Nitra - Juh z rýchlostnej cesty PR1BINA, kde sa tvorili kolóny áut. "Je tam zaplavená cesta, autá z firiem, ktoré tam sídlia, sa nemôžu dostať na hlavnú Cabajskú cestu. Hasiči na mieste odčerpávajú vodu," informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre Michal Varga.

Menšie problémy s vodou mali aj obyvatelia Hodžovej ulice, kde voda zaliala križovatku Spojovacia – Hodžova. "Problémy sme mali nahlásené aj z materskej školy na Biovetskej ulici, kde v areáli stojí voda, no nie je to také akútne," skonštatoval Varga.

Prietrž sa začala krátko popoludní. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal počas stredy výstrahy pred silnými búrkami s krúpami i prívalovými povodňami. V okrese Trnava zvýšil Slovenský hydrometeorologický ústav výstrahu pred prívalovými povodňami na najvyšší, 3. stupeň. Výstraha platila do 21.00 h. V ďalších okresoch juhozápadného Slovenska platila do 20.00 h hydrologická výstraha 2. stupňa. Do 20.00 h platila tiež pre oblasť juhozápadu zvýšená výstraha pred búrkami 2. stupňa, v ostatných častiach západného a prevažnej časti stredného Slovenska bola do 20.00 h vyhlásená výstraha 1. stupňa. Úhrny zrážok môžu dosiahnuť 30 až 50 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 20 až 25 metrov za sekundu.

Vážna situácia v Dunajskostredskom okrese

Hasiči v Trnavskom kraji, zasiahnutom silnými búrkami s prívalovým dažďom, mali plné ruky práce. Niekoľko desiatok z nich zasiahlo hlavne v okolí Dunajskej Stredy, kde ich pomoc bola potrebná na viac ako 50 miestach. "Ide najmä o odčerpávanie vody zo zatopených cestných komunikácií, rodinných domov, pivníc, dvorov a záhrad, v niekoľkých prípadoch hasiči zasahujú aj pri odstraňovaní popadaných stromov," informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

V súvislosti s prívalovým dažďom zasahovali hasiči za posledných 9 hodín viac ako 330-krát. Ide predovšetkým o odčerpávanie vody zo zatopených priestorov a ciest a odstraňovanie popadaných stromov. V Trnavskom kraji je najvážnejšia situácia v Dunajskostredskom okrese, kde bola pomoc potrebná takmer 60-krát, hasiči zasahovali tiež v Senici, Skalici, Hlohovci a Galante.

Silné prívalové dažde sa v okresoch Senica a Skalica napriek ich intenzite obišli zatiaľ bez vážnejších následkov. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave Júlia Kedrová. Profesionálni hasiči museli zasahovať doteraz iba v jedinom prípade. „Hasiči vykonali do týchto chvíľ iba jeden výjazd, keď museli uvoľniť cestu medzi obcami Jablonica a Cerová. Na cestnú komunikáciu spadol strom v blízkosti železničnej trate a cesta bola istý čas neprejazdná. Udalosť sa obišla bez zranení a materiálnych škôd,“ uviedla hovorkyňa. V ďalších dvoch prípadoch zasahovali dobrovoľné jednotky HaZZ.

Kritická situácia v hlavnom meste

Búrka a prívalový dážď v hlavnom meste SR skomplikovali a miestami i paralyzovali dopravu, platí to aj o premávke MHD. "Hoci sa situácia zlepšila, dispečing DPB zaznamenáva celomestské meškanie do 50 minút," uviedla hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Adriana Volfová. V súvislosti s mohutným prívalovým dažďom je situácia momentálne najkritickejšia v hlavnom meste. Informuje o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru. "V Bratislavskom kraji bolo zaznamenaných 200 udalostí, z toho 180 v hlavnom meste," konkretizovala. "Od 13.00 hod. bolo na operačné stredisko prijatých viac ako 990 hovorov v rámci SR (z toho viac ako 630 v Bratislavskom kraji)."

Vysoká hladina vody je i na Bajkalskej, v podjazde pod Prievozskou ulicou. Zaplavená je podľa správ Stellacentra i komunikácia na Drieňovej ulici, a tiež vozovka pod železničným podjazdom za križovatkou Tomášikova-Vajnorská v smere od centra. Taktiež pred Devínom v smere od Karlovej Vsi úsek je neprejazdný, dopravu riadia policajti. "Do dvoch najpostihnutejších krajov prichádzajú na pomoc dobrovoľní hasiči, príslušníci zo záchranných brigád HaZZ a hasiči z iných krajov," uviedla Farkasová. Voda spôsobila problémy aj v nákupnom centre na Trnavskom mýte, kde zatopilo podzemné garáže.

Búrka sťažila aj prevádzku na letisku

Búrka v hlavnom meste na dve hodiny sťažila aj prevádzku na bratislavskom letisku. "Od 17.00 do 19.00 h bola pozastavená prevádzka na vybavovacej ploche letiska," informovala hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková. V dôsledku komplikácií museli podľa jej slov odkloniť aj prílet linky z Bruselu, ktorý namiesto Bratislavy pristál v Brne, úplne zrušený bol plánovaný let do Londýna. "Meškanie 1,5 hodiny mali linky do a z Bologne, takisto linka z Prahy do Bratislavy a z Bratislavy do Košíc," uviedla Ševčíková.

Momentálne sa situácia v hlavnom meste mierne upokojila, počet výjazdov nenarastá. Uviedla to Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru. "Hasiči však stále zasahujú pri odčerpávaní vody po prívalových dažďoch," informovala. Pre túto oblasť platí aj výstraha pred povodňami druhého stupňa. SHMÚ na sociálnej sieti informuje o tom, že na juhozápade už spadlo veľké množstvo zrážok, napríklad na bratislavskej Kolibe 45 milimetrov, stanica v Jakubove na Záhorí zaznamenala až 61 milimetrov.

Problémy v ružinovskej nemocnici

Akútnych pacientov, ktorí potrebujú hospitalizáciu, odkláňajú po zatopení suterénu z Nemocnice Ružinov do ostatných nemocníc patriacich pod Univerzitnú nemocnicu Bratislava. Potvrdila to hovorkyňa zariadenia Eva Kliská. "V súvislosti s mohutným prívalovým dažďom sa v suterénnych priestoroch Nemocnice Ružinov vyskytlo väčšie množstvo dažďovej vody, ktoré spôsobilo obmedzenie prevádzky výťahov," povedala. Práve nefunkčnosť výťahov je dôvodom presunu pacientov. Na mieste dve hasičské autá odčerpávali vodu. Okrem suterénu zaplavilo aj príjazdovú cestu k centrálnemu príjmu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok