Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Apple predstavuje komplexnú aktualizáciu svojich operačných systémov

Apple predstavuje komplexnú aktualizáciu svojich operačných systémov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Počas tohtoročnej konferencie Worldwide Developers Conference oznámila spoločnosť Apple celý rad nových operačných systémov. Vývojári usilovne pracovali na vylepšení jestvujúcich funkcií a predali aj niekoľko nových funkcií, ktoré sa objavia v budúcich operačných systémoch iOS, macOS, watchOS a tvOS. Ich najnovšie verzie sú už k dispozícii pre vývojárov na beta testovanie. V priebehu mesiaca či dvoch by sa malo spustiť verejné beta testovanie no a finálnych softvérových aktualizácií by sme sa mali dočkať v septembri alebo októbri.

Nové funkcie v operačnom systéme iOS 12

 

Operačný systém iOS 12 bude fungovať na každom zariadení, ktoré beží na súčasnom iOS 11. Spoločnosť Apple prisľúbila určité zlepšenie rýchlosti a výkonu aj na staršom hardvéri. Ako sa predpokladalo, služby digitálnej asistentky Siri sú čoraz inteligentnejšie s návrhmi vychádzajúcimi z používaných aplikácií a každodennej rutiny používateľa. Nová funkcia Siri Shortcuts je určená pre aplikácie tretích strán, ktorá vám tak sprostredkujú ovládanie hlasovými povelmi. Používateľ si tiež môže nakonfigurovať vlastné hlasové skratky.

Druhým fenoménom dnešnej doby je rozšírená realita. V iOS 12 pridáva možnosť zdieľania zážitkov v rozšírenej realite, takže vaši priatelia môžu pozerať rovnakú digitálnu scénu, na ktorú sa pozeráte cez kamery v iPhone a iPade. K dispozícii je nová aplikácia s názvom Measure, ktorá funguje ako inteligentné meracie pásmo v prostredí rozšírenej reality.

S novým operačným systémom iOS 12 sa vracajú naspäť Animoji a je ich viac a sú reálnejšie. Popri tom pribudnú takzvané Memoji, čiže malé kreslené karikatúry vlastnej tváre používateľa. V aplikácii FaceTime získate možnosť vytvárať skupinové videohovory a Apple News, Photos, Stocks, Voice Memos, CarPlay a iBooks (ktoré sa teraz nazývajú Apple Books) získali tiež menšie aktualizácie. CarPlay napríklad podporuje aplikácie tretích strán, ako je Waze či Google Maps.

Používatelia získajú k dispozícii nový nástroj Do Not Disturb, ktorý obsahuje režim spánku, kedy sa displej mobilného zariadenia uzamkne a stmavne. Softvér obsahuje nové nástroje, ktoré vás informujú o tom, aké aplikácie používate najviac, môžete si skontrolovať koľkokrát ste zdvihli svoj telefón za deň a dokonca sa dajú nastaviť časové limity používania displeja, čo zrejme využijú najmä rodičia, aby nastavili čas, ktorý môže dieťa stráviť so smartfónom.

Spoločnosť Apple predstavila nové funkcie v pripravovanom operačnom systéme iOS 12.

Nové funkcie v operačnom systéme macOS 10.14 Mojave

 

Ani desktopový operačný systém sa nevyhol novinkám. Prvou je samozrejme názov Mojave, ktorý však prezentuje aj systém pre tmavý režim, vďaka ktorému si bude môcť používateľ stmaviť všetky elementy na obrazovke v rámci operačného systému macOS ako aj sprievodných aplikácií s možnosťou pridania funkcie pre vývojárov aplikácií tretích strán.

Budúca verzia macOS obsahuje funkciu Desktop Stacks, čo sú akési stohy priečinkov a súborov, ktoré si softvér zoskupuje automaticky, napríklad pri fotografiách či PDF súboroch. Myšlienkou je, aby sa dala pracovná plocha čo najlepšie spravovať. V macOS 10.14 Mojave nájdeme tiež novú verziu obchodu Mac App Store. Prehliadanie v množstve aplikácií pre počítač či notebook by malo byť vylepšené, zatiaľ čo používateľ získa lepšie odporúčania pre aplikácie, ktoré by sa mu mohli páčiť.

MacOS tiež prináša bezpečnostné upozornenia a nástroje pre nastavenie povolení na štýl tých v operačnom systéme iOS. Používateľ tak získa väčšiu kontrolu nad bezpečnosťou a súkromím vo svojom systéme. Aj pre marketingové spoločnosti a sociálne média bude ťažšie sledovať pohyb používateľa cez viaceré webové stránky v prehliadači Safari.

Niekoľkých vylepšení sa dočkal aj Finder – nová Gallery View poskytne lepšie ukážky súborov a nová funkcia s názvom Quick Actions by mala znamenať to, že môžete urobiť toho viac so svojimi súbormi bez nutnosti otvorenia celej samotnej aplikácie.

Novými funkciami sa môže pochváliť aj operačný systém macOS 10.14 Mojave.

Nové funkcie v operačných systémoch watchOS 5 a tvOS 12

 

Spoločnosť Apple predstavila aj niekoľko nových funkcií pre tohtoročnú aktualizáciu operačných systémov watchOS a tvOS. Používatelia inteligentných hodiniek Apple Watch budú napríklad môcť sledovať svoje aktivity ešte presnejšie a s menším počtom manuálnych zásahov. V operačnom systéme watch OS 5 pribudli nové aktivity, ako je napríklad jóga či turistika, spolu s užitočnými novými funkciami, ako sú upozornenia aktuálnu rýchlosť a priemerné tempo.

K dispozícii bude tiež nová aplikácia Apple Watch Walkie Talkie, ktorá hodinky premení na vysielačku. Umožní tak posielať krátke a jednoduché hlasové správy prostredníctvom mobilnej siete alebo Wi-Fi siete navzájom medzi dvomi pripojenými zariadeniami Apple Watch.

Používatelia inteligentných hodiniek Apple Watch budú môcť sledovať svoje aktivity ešte presnejšie a s menším počtom manuálnych zásahov.

Digitálna asistentka Siri poskytne v hodinkách inteligentnejšie výzvy a hlbšiu interakciu s aplikáciami. Ak chce používateľ Siri aktivovať, už ju nemusí osloviť „Hey Siry“, ale stačí len zdvihnúť zápästie k ústam. Nové funkcie umožnia prehrávanie hudby alebo podcastov na pozadí, zatiaľ čo má používateľ spustenú inú aplikáciu. Spolu s vylepšenými upozorneniami a možnosťou prezerania miniatúrnych webových stránok na displeji hodiniek tak ide o solídnu aktualizáciu operačného systému.

Tohtoročný operačný systém tvOS 12 získal niekoľko menších aktualizácií a umožní podporu pre zvukový štandard Dolby Atmos, ako aj pre obrazový štandard Dolby Vision. Vďaka tomu sa z Apple TV 4K stáva jediným set-top boxom s podporou oboch štandardov. Apple oznámilo aj niekoľko menších vylepšení používateľského rozhrania spolu s podporou diaľkových ovládačov tretích strán.

Tohtoročný operačný systém tvOS 12 získal niekoľko menších aktualizácií a umožní podporu pre zvukový štandard Dolby Atmos, ako aj pre obrazový štandard Dolby Vision.