Pamiatku zabitého Filipínca Henryho si uctia v niekoľkých mestách

TA3 TASR SITA
6.6.2018 06:05

Brutálne dokopanie Filipínca Henryho Acordu vyvolalo po celom Slovensku množstvo sústrastných reakcií. Ľudia si jeho pamiatku uctia v stredu podvečer v Bratislave na Námestí SNP, pri mieste incidentu, ale aj v Banskej Bystrici, v Košiciach či v Prahe.

Pamiatku zabitého Filipínca Henryho si uctia v niekoľkých mestách
SITA

Tak ako Henry by mal konať každý

Ľudia na pietnych spomienkach majú podľa organizátorov možnosť svojou účasťou ukázať, že v demokracii nie je priestor pre násilie a extrémizmus.

Brutálny útok Juraja na Henryho Johna Serafica Acorda prišiel potom, čo sa Henry zastal svojich kolegýň, ktoré Juraj obťažoval. „Henry sa stal obeťou brutality človeka, ale aj atmosféry v našej krajine, ktorú vrcholoví politici dlhodobo sýtia nenávisťou, predsudkami a konšpiráciami. V krajine, kde je normálne správať sa voči ženám sexisticky, kde stále zápasíme s účinnou pomocou pre ženy, ktoré boli vystavené násiliu a kde sebavedomie extrémistov rastie, pretože časť z nich sedí aj v parlamente, je nevyhnutné, aby sa ľudia odvážne postavili za ľudskosť a toleranciu,“ priblížila motívy spomienkového stretnutia v Banskej Bystrici koordinátorka platformy Nie v našom meste Martina Strmeňová.

„Slovensko sa len nedávno zobudilo do dňa, v ktorom sme sa dozvedeli o brutálnej vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a dnes čelíme ďalšej vražde, ktorej obeťou je slušný a odvážny Henry z Filipín. Nezabudnime na jeho konanie, pretože tak ako on by mal konať každý z nás,“ zdôraznila Strmeňová.

Kde a kedy sa konajú pietne spomenky:

Bratislava: Námestie SNP, 18:00
Banská Bystrica: Námestie SNP, 17:00
Košice: Infiniti aréna, 18:00
Trnava: Trojičné námestie, 18:00
Brno: Komenského náměstí, 18:30
Praha: Velvyslanectví Filipinské republiky, Senovážné náměstí, 19:00
Zhromaždenia avizovali aj na iných miestach.
henry_7f000001-78d9-c295.jpg

Bránil ženy, v nemocnici zomrel

V sobotu 26. mája v skorých ranných hodinách došlo na Obchodnej ulici v Bratislave k incidentu medzi dvoma mužmi, ktorý sa skončil fyzickým napadnutím jedného z nich, Filipínčana Henryho Johna Seraficu Acordu.

Ten podľa medializovaných informácií bránil dve ženy, ktoré obťažoval 28-ročný Juraj z Dunajskej Stredy. Napadnutý muž utrpel zranenia, ktoré si vyžiadali jeho okamžitý prevoz do nemocnice. Napadnutý Filipínčan následkom zranení v nemocnici podľahol. Policajný vyšetrovateľ prekvalifikoval vec na zločin zabitia. V prípade dokázania viny hrozí Jurajovi trest sedem až 12 rokov väzenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok