Desiatky mŕtvych, stovky zranených. V Guatemale vybuchla sopka

TA3 TASR
4.6.2018 06:39

Výbuch guatemalskej sopky spôsobil peklo na zemi. O život prišlo najmenej 62 ľudí, zranených je ďalších takmer 300. Úrady varujú, že počet obetí sa môže ešte značne zvýšiť, keďže veľa osôb zostáva nezvestných.

Desiatky mŕtvych, stovky zranených. V Guatemale vybuchla sopka
SITA/AP

Počet obetí môže narásť

Na najmenej 62 sa zvýšil počet ľudí, ktorí zahynuli pri výbuchu sopky v Guatemale. Ide však o predbežný údaj a počet obetí sa podľa obáv úradov ešte môže zvýšiť, informovala agentúra DPA.

Sopka Volcán de Fuego, jedna z najaktívnejších v Strednej Amerike, pri nedeľňajšej erupcii chrlila žeravé kamene, čierny dym a popol, ktorého hustá vrstva sa zniesla na okolie. Podľa miestnych expertov ide o najväčšiu erupciu tejto sopky od roku 1974, vyplýva zo správy stanice BBC.

Evakuovali tisícky ľudí

Guatemalský úrad civilnej ochrany oznámil, že veľký prúd lávy zasiahol dedinu El Rodeo, kde ničil domy a zabíjal ľudí. Zranených je niekoľko stoviek osôb a z okolitej oblasti medzičasom evakuovali 3100 obyvateľov. Na internete a v miestnych televíziách sa objavili desiatky videonahrávok zachytávajúcich rozsah devastácie.

Obrovské mračná dymu bolo vidno z rôznych častí Guatemaly a popol dopadal na štyri z 22 administratívnych oblastí krajiny. Úrady tamojších občanov vyzvali, aby nosili ochranné masky, píše agentúra Reuters.

Hrozba pri turistickej atrakcii

Vulkán vysoký 3763 metrov, ktorého názov v španielčine znamená "Ohnivá sopka", leží 44 kilometrov juhozápadne od hlavného mesta Guatemala a neďaleko koloniálneho mesta Antigua, obľúbeného turistami a známeho kávovými plantážami.

Guatemalský prezident Jimmy Morales uviedol, že zvolal svojich ministrov a zvažuje vyhlásenie mimoriadneho stavu v postihnutých oblastiach. Podľa vlády sa erupcia sopky dotkla približne 1,7 milióna obyvateľov. Medzinárodné letisko La Aurora v guatemalskej metropole uzavreli vzhľadom na nebezpečenstvo, ktoré pre lietadlá predstavuje sopečný popol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok