Slovinské voľby zrejme vyhrala protiimigračná strana expremiéra

TA3 TASR
3.6.2018 19:39

Opozičná pravicová a protiimigračná Slovinská demokratická strana bývalého premiéra Janeza Janšu zvíťazila v predčasných parlamentných voľbách v Slovinsku. Vyplýva to z predbežných oficiálnych výsledkov, podľa ktorých však nebude môcť vytvoriť novú vládu sama.

Vláda sa bude rodiť ťažko

Štátna volebná komisia po sčítaní približne 90 percent odovzdaných hlasov oznámila, že za SDS hlasovalo 25 percent zúčastnených voličov. Na druhom mieste sa ocitla doteraz mimoparlamentná a "protisystémová" strana Kandidátka Marjana Šareca s priblbižne 12 percentami. Na treťom mieste skončila s necelými desiatimi percentami strana Sociálni demokrati, zatiaľ čo Strana moderného stredu odchádzajúceho premiéra Mira Cerara a strana Ľavica dostali okolo deväť percent hlasov. Účasť na voľbách dosiahla približne 50 percent.

Slovinsko na základe takýchto výsledkov bude musieť mať koaličnú vládu a tá sa podľa analytikov bude rodiť ťažko - LMŠ už avizovala, že do vládnej koalície so SDS nepôjde. Líder SDS Janša v reakcii na výsledok exit polls podľa agentúry STA sľúbil, že vláda pod vedením SDS sa bude usilovať o Slovinsko, ktoré "bude domovom pre každého, Slovinsko, ktoré bude bezpečné, s riadnymi verejnými službami a kde majú všetci rovnaké podmienky".

Predčasné voľby

Dôvodom predčasných volieb bola marcová demisia predsedu slovinskej vlády Mira Cerara, ktorý odstúpil z funkcie niekoľko hodín po tom, ako tamojší najvyšší súd anuloval výsledky vlaňajšieho referenda o kľúčovom železničnom projekte.

Slovinský najvyšší súd rozhodol, že vládna podpora daného projektu počas kampane pred referendom bola jednostranná a mohla ovplyvniť výsledok plebiscitu. V septembrovom referende voliči odobrili plán vlády na výstavbu 27-kilometrového úseku železnice medzi pobrežným mestom Koper a významným dopravným uzlom Divača neďaleko talianskych hraníc v hodnote jednej miliardy eur. Išlo o najväčší investičný program Cerarovej vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok