Vystúpenie Grécka z eurozóny bude Slovensko stáť miliardy, tvrdí SaS

TASR, SITA
15.5.2012 14:45

Vystúpenie južného člena eurozóny Grécka z tohto zoskupenia bude Slovensko stáť obrovskú sumu, konkrétne 2,3 miliardy eur. Uviedli to dnes úpredstavitelia strany SaS.

Vystúpenie Grécka z eurozóny bude Slovensko stáť miliardy, tvrdí SaS
SITA

"Tieto peniaze budú stratené," podotkol na dnešnom brífingu šéf SaS Richard Sulík s tým, že pri prepočítaní tak každý občan na takýto krok doplatí 420 eurami.

Vysvetlil, že ide o sumu takmer dvojnásobnú v porovnaní s objemom peňazí, ktoré musí Slovensko ušetriť v nasledujúcich mesiacoch. "Toto budeme musieť platiť krajinám, ktoré sú bohatšie ako my," zdôraznil. Dodal, že vývoj, pred ktorým varovala jeho strana v minulom roku, sa začína napĺňať.

SaS tak vyzýva, aby plénum neodobrilo aktuálne prerokovávaný návrh na vyslovenie súhlasu s doplnením Lisabonskej zmluvy, vďaka ktorému by mohol vzniknúť nástupca dočasného eurovalu - Európsky stabilizačný mechanizmus. "Považujeme to za asistovanú samovraždu," zdôraznil Jozef Kollár zo SaS.


Odchod Grékov by stál Európu 50 miliárd


Odchod Grécka z eurozóny by pre Francúzsko znamenal stratu 50 miliárd eur, vyjadril sa v utorok francúzsky minister financií v končiacej administratíve exprezidenta Nicolasa Sarkozyho François Baroin. Podľa jeho názoru by štát, banky ani poisťovne nemali mať väčšie problémy s prežitím samotných strát, horšie to však môže byť v prípade hroziaceho rozšírenia "nákazy" a nedôvery na strane investorov.

"Požičali sme 50 miliárd eur. Ak Grécko opustí euro, ak sa jeho ekonomický model zrúti a bude bez bankového systému, stálo by nás to 50 miliárd eur plus sumy na gréckych účtoch bánk a poisťovní," povedal končiaci šéf francúzskeho rezortu financií.

"Grécko ako také nie je veľkou záležitosťou, nie je to veľké riziko a naše banky sú plne schopné to zvládnuť. Ťažšie je však predpovedať riziko nákazy odchodu členskej krajiny z eurozóny a jeho dopad, čo sa týka pochybností a dôvery zo strany investorov, Číny, Japonska a ďalších," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok