Novinári prichytili Trumpa pri lži. Zaklamal o liste od Kima

TA3 TASR
2.6.2018 19:00

Americkí novinári prichytili prezidenta Donalda Trumpa pri drobnej lži, ktorú sám priznal po ani nie ôsmich minútach. O liste od severokórejského vodcu Kim Čong-una, ktorý Trump v piatok priniesol na tlačovú konferenciu, najskôr hovoril, že bol "veľmi zaujímavý", no nechcel z neho prezradiť žiadne podrobnosti. O krátku chvíľu nato však už povedal, že tento list vôbec nečítal

Najskôr si doberal novinárov

"Tento list bol veľmi zaujímavým listom. Inak, chceli by ste vedieť, čo v ňom bolo? Chceli by ste? Ako veľmi by ste to chceli?" doberal si Trump nedočkavých novinárov.

"Bol to veľmi zaujímavý list, o nejaký čas bude možno vhodné, že vám ho dám, uvidíme," odvetil neskôr prezident na ďalšiu novinársku otázku, či môže verejnosti aspoň stručne priblížiť, čo bolo v liste napísané. Keď sa novinári ďalej vyzvedali, Trump nakoniec priznal farbu: "Ešte som ten list nevidel. Zámerne som ho ešte neotvoril," povedal.

Summit nakoniec bude

Trumpovi priniesol list od Kim Čong-una do Bieleho domu jeho vyslanec, podpredseda Ústredného výboru severokórejskej komunistickej Kórejskej strany práce Kim Jong-Čchol. Americký prezident vzápätí informoval, že summit Spojené štáty - Severná Kórea sa uskutoční v pôvodne plánovanom termíne a na pôvodne plánovanom mieste, teda 12. júna v Singapure.

Kimov list by mal byť odpoveďou na list od Trumpa, ktorý americký prezident poslal severokórejskému vodcovi minulý týždeň. Práve v tomto liste mu oznámil, že summit USA - KĽDR sa ruší, čo odôvodnil "obrovským hnevom a otvoreným nepriateľstvom" v oficiálnych vyhláseniach Severnej Kórey.

Po Trumpovom liste však severokórejský režim takmer okamžite otočil a kritiku Južnej Kórey a Spojených štátov opäť vystriedali prívetivé vyhlásenia. Trump koncom minulého týždňa priznal, že jeho list Kimovi bol súčasťou premyslenej taktiky. "Všetci hrajú hry," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok