Trump sa s Kimom stretne, termín summitu nezmenil

TA3 ČTK TASR SITA
1.6.2018 21:18

Stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa a vodcu KĽDR Kim Čong-una sa uskutoční v pôvodnom termíne, stretnú sa 12. júna v Singapure.

Bez hrozieb a ústupkov

Trump to potvrdil po stretnutí so severokórejským vyslancom Kim Jong-čcholom, ktorý navštívil Biely dom. Povedal, že ak by sa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom nestretol, urobil by chybu. Rokovanie medzi Trumpom a vyslancom severokórejského diktátora v Oválnej pracovni Bieleho domu trvalo vyše hodiny, čiže dlhšie, ako sa predpokladalo.

Kim Jong-čchol odovzdal Trumpovi list od svojho vodcu, informuje agentúra Reuters. Trump zároveň oznámil, že na KĽDR v najbližšom čase neuvalí ďalšie sankcie. Podľa denníka The Wall Street Journal predmetný list vyjadruje Kimov záujem o stretnutie so šéfom Bieleho domu, bez akýchkoľvek výrazných ústupkov a hrozieb. Médium pritom cituje zdroje oboznámené s obsahom listu. Trump na summite bude chcieť presvedčiť Kima, aby sa KĽDR vzdala svojho jadrového arzenálu.

Na čiernej listine

Ide o najvyššie postaveného predstaviteľa KĽDR, ktorý navštívil USA za uplynulých 18 rokov. Washington predtým zaradil Kim Jong-čchola na zoznam nežiaducich osôb pre jeho úlohu vo vojenskom establišmente KĽDR.

Severokórejský delegát kedysi slúžil ako osobný strážca bývalého vodcu KĽDR Kim Čong-ila, otca súčasného lídra. Kim Jong-čchol slúžil takmer 30 rokov v popredným funkciách tajných služieb Severnej Kórey. USA ho zaradili na čiernu listinu aj pre jeho podporu severokórejského programu vývoja jadrových zbraní a balistických striel. Na vstup do USA a stretnutie s americkými činiteľmi dostal špeciálne povolenie.

Južná Kórea obvinila Kim Jong-čchola z naplánovania smrtiacich útokov na plavidlo juhokórejských námorných síl a tamojší ostrov v roku 2010. Americké tajné služby ho spájajú aj s kybernetickým útokom na spoločnosť Sony Pictures v roku 2014. Kim Jong-čchol slúžil aj vo vojenskej polícii v demilitarizovanej zóne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok