Taliansko má novú populistickú vládu, Conte zložil prísahu

TA3 SITA
1.6.2018 18:52

Taliansky premiér Giuseppe Conte a ministri novej koaličnej vlády, ktorú vytvorili euroskeptické Hnutie piatich hviezd a protiimigračná Liga Severu, zložili prísahu. Stalo sa tak počas ceremónie v prezidentskom Kvirinálskom paláci, ktorej predsedal prezident Sergio Mattarella.

Taliansko má novú populistickú vládu, Conte zložil prísahu
SITA/AP

Slávnostné zloženie prísahy prvej populistickej vlády v západnej Európe tak ukončilo mesiace neistoty, s ktorými sa Taliansko potýkalo od marcových volieb. Conte, ktorý je univerzitným profesorom práva a na politickej scéne úplným nováčikom, počas ceremónie sľúbil, že jeho vláda bude "intenzívne pracovať na realizácii politických cieľov" koaličnej dohody ako aj "s odhodlaním pracovať na zlepšení životov všetkých Talianov".

Vládny kabinet má 18 ministrov, pričom na piatich z ministerských postov sú ženy. Líder Ligy Matteo Salvini je novým ministrom vnútra a vicepremiérom. Funkcia ďalšieho vicepremiéra a zároveň ministra práce a hospodárskeho rozvoja pripadla predsedovi Hnutia piatich hviezd Luigimu Di Maiovi. Ministrom financií sa stal ekonóm Giovanni Tria podporujúci spoločnú európsku menu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok