Českého exministra Ratha zadržala protikorupčná jednotka

TASR, TA3
15.5.2012 12:20

Najznámejšieho českého hajtmana, poslanca ČSSD a bývalého ministra zdravotníctva Davida Ratha zadržala v pondelok spolu s ďalšími siedmimi ľuďmi protikorupčná polícia, informuje server novinky.cz.

Podľa servera idnes.cz ho zadržali v súvislosti s vyšetrovaním európskych dotácií do Oblastnej nemocnice Kladno. "V pondelok sme zatkli osem ľudí, päť mužov a tri ženy. Sú podozriví alebo už boli obvinení z trestných činov poškodenia záujmov Európskej únie, korupcie (podplácania a prijatia úplatku) a zjednania výhody pri zadávaní verejnej zákazky," potvrdila denníku Právo a serveru idnes.cz krajská štátna zástupkyňa Lenka Bradáčová. 

Za poškodzovanie finančných záujmov EÚ hrozí až trojročný trest, v prípade veľkej škody až 10-ročný. Vedenie Stredočeského kraja sa dnes voči postupu polície ohradilo s tým, že Rath sa stal v pondelok večer obeťou "policajného šikanovania". Zadržanie hajtmana policajným komandom označilo za snahu ho "politicky zlikvidovať". David Rath vraj zvažuje rezignáciu zo všetkých funkcií, aby nepoškodil ČSSD pred nastávajúcimi voľbami. 

Predseda ČSSD Bohuslav Sobotka, ktorý je súčasne aj predsedom mandátového a imunitného výboru, dnes denníku Právo povedal, že nebol oficiálne informovaný, o prípade však vie a čaká na podrobnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok