Osýpok na Slovensku pribúda, hygienici hovoria o epidémii z Británie

TA3 TASR
1.6.2018 13:32

V Michalovskom okrese evidujú aktuálne 20 podozrivých prípadov osýpok, šesť z nich bolo laboratórne potvrdených. Pre novinárov to po mimoriadnom pracovnom stretnutí, ktoré sa v tejto súvislosti uskutočnilo na pôde tamojšieho regionálneho úradu verejného zdravotníctva, uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Nákaza prichádza zo zahraničia

Najviac prípadov je podľa Mikasa v Drahňove, dva evidujú mimo tejto dediny. V súvislosti s touto epidémiou v nej zaočkovali 102 osôb. "Môžem skonštatovať, že všetky protiepidemické opatrenia, ktoré boli prijaté, boli prijaté adekvátne a včas," povedal s tým, že ďalší vývoj situácie bude záležať od toho, či osoby, ktorým boli nariadené karanténne opatrenia, ich budú dodržiavať, ale aj od toho, či na Slovensko prídu ešte nejakí nakazení občania z Veľkej Británie a prenesú ochorenie na ďalších ľudí.

"Ak by sa objavili klinické príznaky osýpok u ďalších osôb, je nevyhnutné, aby navštívili bezodkladne svojho lekára," upozornil Mikas. "Úrad verejného zdravotníctva SR oslovil aj autodopravcov, aby mysleli na to, keby náhodou príde k väčšiemu presunu osôb z Anglicka na Slovensko, že sa môžu stretnúť aj s ľuďmi infikovanými osýpkami," vysvetlil. V protiepidemických opatreniach budú pokračovať aj naďalej, situáciu pozorne sledujú. "Nahlásili sme tieto prípady do Európskeho systému rýchleho varovania, uvidíme, aký bude ďalší priebeh," poznamenal s tým, že sa môžu objaviť ešte nejaké prípady.

Pokiaľ by sa epidémia šírila ďalej, základom je podľa Mikasa liečiť ľudí, ktorí si to vyžadujú, príp., aby boli hospitalizovaní. Potom sú to karanténne opatrenia alebo preočkovanie časti populácie. To môže byť nariadené aj plošne. "Chcem apelovať na všetkých rodičov, ktorí nedali zaočkovať svoje deti, aby prehodnotili svoje rozhodnutie a kontaktovali svojho pediatra," poznamenal hlavný hygienik.

Medzi chorými sú aj zdravotníci

Na otázku, či je možné, že sa nakazí zdravotnícky personál, odpovedal pozitívne - "pokiaľ nemajú dostatočnú hladinu protilátok". O prvých prípadoch zavlečenia osýpok na dolný Zemplín ÚVZ SR informoval na začiatku tohto týždňa. Starosta obce Drahňov Tibor Jasovský pre novinárov uviedol, že v tejto súvislosti všetky osoby, ktorým bola nariadená karanténa, neustále informujú, aby ju maximálne dodržiavali. "Preočkovanie prebieha tak, že komunikujeme so všeobecnými lekármi," vysvetlil.

Lekárka infektologického oddelenia michalovskej nemocnice Kristína Kaňuchová pre novinárov potvrdila, že medzi chorými sú aj dvaja ľudia zo zdravotníckeho personálu. "Už pred rokom boli zamestnanci preočkovaní proti osýpkam. Aktuálne sa zisťovali tzv. sérologie, kde sa sledovala hladina protilátok proti osýpkam u každého zamestnanca a tí, ktorí nemajú, tak sa zase preočkovali," vysvetlila. Podľa jej slov sú všetci pacienti, ktorí v nemocnici ležia alebo ležali, odizolovaní.

Ako TASR informovala Jana Fedáková zo spoločnosti Svet zdravia, ktorá nemocnicu v Michalovciach prevádzkuje, k piatkovému ránu evidovali na infekčnom oddelení sedem hospitalizovaných pacientov. "Niektorí už boli v minulých dňoch prepustení domov. Zatiaľ sme u pacientov nezaznamenali závažnú komplikáciu priebehu ochorenia a aj kapacity oddelenia nemocnice sú zatiaľ dostatočné," doplnila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok