Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

HMD Global odhaľuje novú generáciu smartfónov Nokia 5, Nokia 3 a Nokia 2

HMD Global odhaľuje novú generáciu smartfónov Nokia 5, Nokia 3 a Nokia 2
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výrobca smartfónov značky Nokia, spoločnosť HMD Global, pokračuje v rýchlej aktualizácii svojho portfólia predstavením modelov smartfónov Nokia 5.1, Nokia 3.1 a Nokia 2.1. Novinky umožnia prístup k najnovším funkciám spoločnosti Google, medzi ktoré patrí napríklad Google Assistant a opäť prinášajú čistý operačný systém Android. Smartfóny Nokia 5.1 a Nokia 3.1 sú navyše, po vzore niektorých modelov uvedených skoršie na trh v tomto roku, zaradené do programu Android One. Smartfón Nokia 2.1 prichádza so systémom Android Go, ktorý je optimalizovaný pre cenovo dostupné smartfóny.

Nokia 5.1: Nadčasová klasika v novom kabáte

 

Nový smartfón Nokia 5.1 má kompaktnú konštrukciu v decentnom štýle, čím nadväzuje na klasický dizajn minuloročného modelu. Telo je vyrobené z jedného bloku hliníkovej zliatiny 6 000 procesom pozostávajúcim z 33 krokov. Tie zahrňujú obrábanie, eloxovanie a leštenie. Výsledkom sa stala odolná konštrukcia s elegantným matným povrchom, vďaka čomu sa smartfón dobre drží v ruke.

Pre pohodlné zobrazenie čo najviac obsahu má 5,5 palcový displej moderný pomer strán 18 : 9 s jemným rozlíšením FullHD+. Displej je 0,3 palca väčší ako má minuloročný model, no telo je naopak o 2 milimetre užšie. Pozornosť bola tiež venovaná zaobleným rohom rámika displeja, ktoré kopírujú líniu telefónu.

Smartfón Nokia 5.1

Smartfón poháňa osemjadrový procesor MediaTek Helio P18 s taktovacou frekvenciou 2.0 GHz, vďaka ktorému má Nokia 5.1 až o 40 % výkonu viac oproti minulej generácii. Kvalitné fotografie zabezpečí inovovaný hlavný fotoaparát s 16 megapixlovým snímačom a fázovým automatickým ostrením. Selfie zase zaistí širokouhlý predný fotoaparát. Čítačka odtlačkov prstov sa presunula na zadnej strane a telefón tiež zvládne bezpečné a jednoduché NFC platby s pomocou služby Google Pay.

Nová Nokia 5.1 bude globálne dostupná v troch farebných prevedeniach: Copper, Tempered Blue a Black. Posledný menovaný farebný variant dorazí o niekoľko týždňov neskôr po uvedení. Pripravené budú dve konfigurácie s 2 GB RAM / 16GB úložisko a s 3 GB RAM / 32GB úložisko. Lokálna dostupnosť jednotlivých variant, konfigurácií a ich cien bude spresnená.

Smartfón Nokia 5.1

Nokia 3.1: Harmónia materiálov a výkonu

 

Smartfón Nokia 3 predstavuje dosiaľ najúspešnejší model z portfólia Nokia. Inovovaná Nokia 3.1 ponúka atraktívne spojenie materiálov a elegantného dizajnu. Jej zaoblený displej hladko nadväzuje na tenký hliníkový rám, ktorý je dvakrát brúsený diamantovým kotúčom. Ide tiež o cenovo najdostupnejší smartfón z portfólia spoločnosti HMD Global s displejom, ktorého pomer strán je 18 : 9. Uhlopriečka displeja pritom narástla na 5,2 palcov a má rozlíšenie HD+. Displej je chránený odolným sklom 2.5D Corning Gorilla Glass.

Srdcem novinky je osemjadrový procesor MediaTek 6750, ktorý vďaka dvojnásobnému počtu jadier oproti predchádzajúcej generácii ponúkne až 50% nárast výkonu. Vylepšený hlavný fotoaparát s automatickým ostrením využíva 13 megapixlový snímač. Zároveň vo výbave nechýbajú senzory typické pre prémiové modely a zo smartfónom sa tak dajú vykonávať bezpečné NFC platby s pomocou Google Pay, využívať aplikácie pre rozšírenú realitu (AR) alebo snímať panoramatické snímky.

Nokia 3.1 bude globálne dostupná v troch farebných prevedeniach: Blue / Copper, Black / Chrome a White / Iron) a tiež v dvoch konfiguráciách 2 GB RAM / 16GB úložisko a 3GB RAM / 32GB úložisko. Lokálna dostupnosť jednotivých variant a konúložiště). Lokálna dostupnosť jednotlivých variant, konfigurácií a ich cien bude spresnená.

Smartfón Nokia 3.1

Nokia 2.1: Dvojdenná výdrž a vylepšená výbava

 

Smartfón Nokia 2.1 sa po vzore predchádzajúceho modelu zameriava na čo najdlhšiu prevádzku na jedno nabitie. Batéria s kapacitou 4 000 mAh opäť zaistí dvojdennú výdrž a navyše sa bude nabíjať rýchlejšie ako tomu bolo u predchádzajúcej generácie. Telefón je osadený 64-bitovou platformou Qualcomm Snapdragon 425, vďaka ktorej bude oproti predchádzajúcemu modelu až o 50 % rýchlejší a ponúkne svižnejšiu odozvu.

Inováciou si prešiel aj displej, ktorý má po novom uhlopriečku 5,5 palcov, čiže o takmer 20 % väčšiu plochu. Na prednej strane sa nachádzajú duálne stereo reproduktory. Fotografie zaistí 8 megapixlový hlavný fotoaparát s automatickým ostrením a 5 megapixlový predný fotoaparát.

Nokia 2.1 bude globálne dostupná v troch farebných prevedeniach: Blue / Copper, Blue / Silver a Grey / Silver. Lokálna dostupnosť jednotlivých variant, konfigurácií a ich cien bude spresnená.

Smartfón Nokia 2.1