USA Európu neušetrili, začínajú platiť vysoké clá na dovoz ocele

TA3 TASR
31.5.2018 16:36

Európska únia prijme odvetné opatrenia proti USA, keďže Washington sa rozhodol, že na dovoz ocele a hliníka z Únie budú platiť nové clá, povedal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. EÚ mala doteraz výnimku z ciel, ktorá sa skončí 1. 6. 2018.

EÚ, Kanada aj Mexiko reagovali

Clo na dovoz ocele je 25 % a 10 % na dovoz hliníka. Clá začnú platiť od polnoci z 31. 5. na 1. 6., uviedol americký minister obchodu Wilbur Ross. USA tiež namiesto ciel stanovia kvóty alebo stropy na objem dovozu pre ďalšie krajiny, ako sú Južná Kórea, Argentína, Austrália a Brazília, dodal Ross. USA rokujú s Kanadou a Mexikom o revidovanej dohode o voľnom obchode. "Tešíme sa na pokračujúce rokovania s Kanadou a Mexikom na jednej strane a s Európskou komisiou na strane druhej, pretože existujú aj ďalšie problémy, ktoré musíme vyriešiť," uviedol Ross.

Mexiko, ktoré je tretím najväčším obchodným partnerom USA, uviedlo, že bude penalizovať dovoz tovarov z USA. Kanada, ktorá je druhým najväčším obchodným partnerom Spojených štátov po Číne, reagovala clami "dolár za dolár", teda clami v rovnakej hodnote. Kanadský premiér Justin Trudeau označil clá USA za "absolútne neprijateľné".

Porušené pravidlá

"Je to zlá správa pre svetový obchod," povedal Juncker v Bruseli. "Okamžite spustíme mechanizmus urovnania sporov v rámci WTO a v najbližších hodinách oznámime odvetné opatrenia." Juncker dodal, že je "absolútne neprijateľné, aby nejaká krajina v rámci svetového obchodu zavádzala jednostranné opatrenia". Komisárka EÚ pre obchod Cecilia Malmströmová uviedla, že "reakcia EÚ bude proporčná a bude v súlade s pravidlami WTO". Opatrenia USA podľa nej jasne porušujú medzinárodné pravidlá.

Nemecká vláda označila rozhodnutie USA za protiprávne. Zároveň varovala pred eskaláciou obchodného konfliktu. "Spolková vláda odmieta clá na dovoz ocele a hliníka, ktoré uvalili USA," uviedol hovorca vlády Steffen Seibert.

"Považujeme toto jednostranné opatrenie za protiprávne, uvedené dôvody národnej bezpečnosti neobstoja." Dodal, že rizikom zavedenia ciel je eskalácia obchodných sporov, ktorá poškodí všetkých. Nemecko sa bude naďalej zasadzovať za voľný obchod a otvorené trhy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok