Kotleba chce byť prezidentom, kandidatúru ohlásil v Banskej Bystrici

TA3 TASR SITA
31.5.2018 13:35

Po Robertovi Mistríkovi, Milanovi Krajniakovi, Štefanovi Harabinovi, Eduardovi Chmelárovi či Zuzane Čaputovej ohlásila kandidatúru v budúcoročných prezidentských voľbách ďalšia známa tvár - šéf ultranacionalistov z ĽSNS Marian Kotleba. Oznámil to na tlačovej konferencii v sídle strany v Banskej Bystrici.

Kotleba chce byť prezidentom, kandidatúru ohlásil v Banskej Bystrici
TASR/Dušan Hein

Ako povedal podpredseda strany Milan Uhrík, v ĽS NS dlho rozmýšľali, či postavia vlastného kandidáta, alebo niekoho podporia. „Vzhľadom na formálne a odborné predpoklady sa predsedníctvo rozhodlo, že naším kandidátom bude Marian Kotleba,“ povedal Uhrík s tým, že strana má už pre kandidatúru garantovaných potrebných 15 poslancov NR SR. V klube ĽS NS je však len 14 poslancov. Uhrík nechcel prezradiť, kto by pridal pätnásty podpis.

Kotleba bude podľa Uhríka kandidovať ako občiansky kandidát. „Spúšťame preto petíciu na jeho kandidatúru,“ povedal. Pre kandidatúru je potrebných 15 000 podpisov občanov. „Prezidenta volia občania a nie poslanci, preto spúšťame petíciu. Sústredíme sa preto na zber podpisov, následne oznámime program a zreorganizujeme úlohy. Našou ambíciou je zozbierať podstatne viac ako je 15 000 podpisov voličov,“ dodal.

Prezidentské voľby budú na jar 2019. Súčasný prezident Andrej Kiska sa už o najvyšší post v štáte uchádzať nebude. Záujemcovia o palác môžu kandidovať, ak splnia zákonné podmienky. Za prezidenta možno podľa zákona zvoliť každého občana SR s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý má v deň voľby aspoň 40 rokov. Kandidátov navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania, a to na základe petície podpísanej najmenej 15.000 občanmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok