Do zabudnutého regiónu príde práca, investor sľubuje stovky miest

TA3 TASR
31.5.2018 13:20

Spolu až 805 pracovných miest môže vytvoriť vo Veľkom Krtíši nový investor SAM Automotive z Nemecka, ktorý sa chce etablovať v priestoroch areálu bývalej spoločnosti LIAZ. Na tlačovej konferencii po výjazdovom zasadnutí vlády v tomto meste o tom informoval premiér Peter Pellegrini.

Má ísť o o vysokosofistikovanú výrobu

„Čo je nesmierne dobré, z tých 805 miest bude zhruba 600 výkonných, robotníckych, a 205 pozícií bude viac odborne zameraných aj lepšie platených, pretože tu bude i časť laboratórií a výskumu s vývojom,“ konkretizoval premiér. Dodal, že celkovo pôjde o vysokosofistikovanú výrobu s vysokou pridanou hodnotou. „Nejde o štandardného výrobcu nejakých káblových zväzkov,“ zdôraznil Pellegrini. Medzi produkty tohto výrobcu patria nosiče na strechy automobilov a chrómované lišty na okná vozidiel. Pokiaľ stihne včas všetky stavebné povolenia, výrobu vo Veľkom Krtíši by mohol rozbehnúť v septembri.

Celková investícia má dosiahnuť zhruba 33 miliónov eur, investor žiada aj o investičnú pomoc od štátu. „Podpora na jedno pracovné miesto by predstavovala len 11.000 eur, čo je v rámci priemeru Slovenska a predchádzajúcich schválených investičných pomocí jedna z najnižších súm,“ konštatoval premiér s tým, že by nemal byť problém takúto pomoc schváliť. Podľa slov primátora Veľkého Krtíša Dalibora Surkoša už teraz v meste a okolí pôsobia dánski, talianski, nemeckí a tureckí investori. „Na našom stretnutí mi hovorili, že by tu mohlo vzniknúť zhruba ďalších 400 pracovných miest. Aj keď už, bohužiaľ, aj oni narážajú na nedostatok pracovnej sily,“konštatoval primátor. Nový investor môže podľa jeho názoru ovplyvniť aj úroveň miezd v regióne.

Financie na viac ako 60 projektov

Po okresoch Lučenec a Poltár schválila vláda na zasadaní vo Veľkom Krtíši jeden milión eur ako účelovú dotáciu aj pre tento okres. Peniaze sú určené na 61 projektov tamojších obcí, cirkví a občianskych združení. Ako uviedol po zasadaní vlády premiér Pellegrini, prostriedky poputujú najmä na rekonštrukciu miestnych komunikácií a chodníkov, kde smeruje 270.000 eur, zvyšok ide predovšetkým na obnovu obecných úradov a kultúrnych domov, ale aj verejných osvetlení či obecných rozhlasov. Poskytnuté sumy sú v rozmedzí od 3000 do 60.000 eur.

Ako premiér ďalej konštatoval, za uplynulé dva roky pritieklo do okresu aj asi 12 miliónov eur z eurofondov. Peniaze dostali najmä poľnohospodárske podniky a farmy, ale značná časť bola nasmerovaná aj do rozvoja cestnej infraštruktúry.

Poukázali na najväčšiu brzdu

Cieľom akčného plánu, ktorý pre okres Veľký Krtíš schválila vláda na svojom výjazdovom zasadnutí v septembri 2016, bolo vytvoriť do roku 2020 celkom 822 pracovných miest. K 30. aprílu 2018 sa ich podarilo vytvoriť 551. Nezamestnanosť v okrese pri tom zaznamenala od konca roku 2015 výrazný pokles, a to zhruba o desať percent na súčasných 8,32 percenta.

Ešte pred samotným zasadaním vlády sa ministri zišli na rokovaní so starostami okresu. Podľa Pellegriniho zástupcovia samospráv označili za jednu z najväčších bŕzd pri ich práci zákon o verejnom obstarávaní, ktorý im pre nízke limity neumožňuje rýchlo riešiť problémy, ktoré vyžadujú okamžitú nápravu. Vláda si už avizovanou zmenou tohto zákona sľubuje aj rýchlejšiu podporu regionálneho zamestnávania.

"Zhodli sme sa so starostami a primátormi aj o potrebe zmeny zákona o slobodnom prístupe k informáciám, pretože stále sme svedkami šikanózneho správania sa určitých ľudí, ktorí zneužívajú tento systém na to, aby si od samospráv vyžadovali absolútne nerelevantné informácie, čo nemá žiadny súvis s verejnou kontrolou," pripomenul premiér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok