Kimov poradca sa stretol s Pompeom, zachraňujú summit lídrov

TA3 TASR
31.5.2018 06:18

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo sa stretol v New Yorku s bývalým šéfom severokórejskej rozviedky Kim Jong-čcholom, s ktorým absolvoval spoločnú večeru.

Najvyššie postavený činiteľ KĽDR

Diplomatov čakajú dvojdňové rokovania zamerané na záchranu summitu prezidenta USA Donalda Trumpa a vodcu KĽDR Kim Čong-una v Singapure. Kim Jong-čchol, všeobecne považovaný za pravú ruku vodcu Kórejskej ľudovodemokratickej republiky, pricestoval do New Yorku čínskou leteckou spoločnosťou Air China z Pekingu, dopĺňa stanica BBC s tým, že ide o najvyššie postaveného činiteľa KĽDR, ktorý zavítal do Spojených štátov za uplynulých takmer 20 rokov.

Historický summit USA-KĽDR bol pôvodne naplánovaný na 12. júna, avšak Trump stretnutie zrušil vzhľadom na "nepriateľskú" rétoriku Pchjongjangu voči USA. Singapurský summit by bol prvým stretnutím úradujúcich lídrov oboch krajín.

Odmietajú jednostranné odzbrojenie

Americkí diplomati sa medzitým stretli so severokórejskými vyslancami v demilitarizovanej zóne, zatiaľ čo iní americkí diplomati pricestovali do Singapuru so zámerom pripraviť pôdu pre júnový summit. Moskva v tejto súvislosti oznámila, že ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo štvrtok navštívi Severnú Kóreu. Lavrov v stredu po prvý raz telefonicky hovoril s Pompeom. Ten v uplynulých týždňoch vycestoval dvakrát do Pchjongjangu, kde sa stretol s Kim Čong-unom a potvrdil vôľu oboch strán zrealizovať stretnutie na najvyššej úrovni.

Trump vyhlásil, že nedovolí, aby KĽDR vyvinula balistické strely, ktoré by mohli zasiahnuť územie USA, a požaduje, aby sa Pchjongjang zbavil svojich jadrových zbraní. Severokórejské vedenie však považuje tento arzenál za kľúčový pre svoje prežitie a odmieta úplné jednostranné odzbrojenie. Zintenzívnená diplomatická aktivita KĽDR a nedávna likvidácia jej komplexu pre testovanie jadrových zbraní naznačujú, že Kim Čong-un hodlá dosiahnuť stiahnutie sankcií, čo by zabezpečilo ekonomický rast jeho krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok