Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nissan previedol robota, ktorý sám maľuje futbalové ihriská

Nissan previedol robota, ktorý sám maľuje futbalové ihriská
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Nissan už nejakú dobu pracuje na vlastnej autonómnej technológii ProPilot a pre verejnosť si pripravila jej najnovšiu demonštráciu v menšom meradle. Počas víkendu Nissan predviedol robota, ktorý pre pohyb využíva autonómnu technológiu. Dokáže pritom namaľovať čiary na presné rozmery rôznych veľkostí futbalových ihrísk, bez ohľadu na to, či ide o malé ihrisko pre nadšencov alebo profesionálny futbalový štadión.

Robot s názvom Nissan Pitch-R predviedol svoje zručnosti počas sobotného finále Ligy majstrov UEFA 2018 v Kyjeve na Ukrajine. Pre svoj autonómny pohon využíva sadu štyroch kamier, GPS a systém pre vyhýbanie sa prekážkam. Všetky technológie skenujú okolie robota a hľadajú vhodné miesto pre nakreslenie čiar na ihrisku. Následne robot nakreslí čiary s pomocou rozpustnej bielej farby a to už za 20 minút.

Nissan Pitch-R je len najnovším predstavením technológie ProPilot pre autonómnu jazdu. Medzi ďalšie príklady toho, ako dobre si vie systém poradiť patria napríklad hotelové papuče, ktoré sa samé zaparkujú alebo kancelárske stoličky, ktoré sa po konferencii vrátia samé späť za stôl.

Už v serióznejšej oblasti je technológia ProPilot nasadená v polo-autonómnej forme v elektromobiloch Nissan Leaf, vo vozidlách Nissan Serena a Nissan Rogue. Vo svojej súčasnej podobe kombinuje technológia ProPilot asistenčné riadenie, brzdenie a akceleráciu pre inteligentný typ tempomatu, ktorý zahŕňa aj snímanie jazdného pruhu, aby sa vozidlo držalo medzi čiarami.

ProPilot Assist je najnovšou inkarnáciou technológie a spoločnosť Nissan už od januára tohto roku predala viac ako 75 000 vozidiel s touto technológiou. Už v minulosti sa pritom vyjadrila, že do roku 2020 chce vyrobiť plne autonómne vozidlo.

Autonómny robot Nissan Pitch-R.