Musí dostať šancu, čistý nie je, reagujú na nového šéfa polície

TA3 SITA TASR
30.5.2018 15:57

Ministerka vnútra Denisa Saková oznámila, že políciu po Tiborovi Gašparovi povedie Milan Lučanský. Vymenovanie doterajšieho riaditeľa inšpekcie ministerstva vnútra vyvolalo na politickej scéne pozitívne i negatívne reakcie. Pozrite si, aké.

Musí dostať šancu, čistý nie je, reagujú na nového šéfa polície
SITA

Pozná ho z predchádzajúcich funkcií

Nové vedenie polície musí podľa predsedu parlamentného brannobezpečnostného výboru a prvého podpredsedu SNS Antona Hrnka dostať šancu sa ukázať. Ako povedal, nového prezidenta pozná z predchádzajúcich funkcií a tiež druhého viceprezidenta. „Predpokladám, že kým sa dokončia práce na zákone, urobia všetko pre to, aby polícia plnila všetky funkcie, ktoré má,“ uviedol Hrnko.

Menovanie Lučanského je drzým a arogantným krokom najmä strany Smer-SD voči občanom, uviedol podpredseda opozičnej SaS Ľubomír Galko s tým, že Lučanský by vzhľadom na svoje kontakty na "závadové" osoby a nevyjasneným majetkovým pomerom nemal byť ani šéfom inšpekcie ministerstva vnútra, tobôž policajným prezidentom.

"Je mimoriadne poľutovaniahodné, že táto nominácia prešla cez premiéra Petra Pellegriniho, ktorý sa zasadil za odchod Tibora Gašpara, a ktorý stopol nomináciu Mariána Slobodníka. Teraz to vyzerá tak, že šlo len o nečestnú a perfídnu hru, aby sa na čelo polície dostal ešte horší policajt ako Slobodník s väzbami na Ladislava Bašternáka," povedal Galko.

Pravá a ľavá ruka Kaliňáka?

Saková je pravou rukou Roberta Kaliňáka a Lučanský je jeho ľavou rukou. Na tlačovej konferencii to uviedol opozičný poslanec Gábor Grendel z OĽaNO. "Ministerstvo vnútra je pre Smer najdôležitejším rezortom v tejto vláde. Bol preň až tak dôležitý, že vtedajší premiér Robert Fico bol ochotný obetovať pozíciu riaditeľa SIS len preto, aby MV ostalo Smeru-SD. V každej inej vláde patrí post šéfa SIS strane, ktorá nominovala premiéra. Čoho sa tak Fico veľmi bojí, vie len on sám," povedal Grendel.

Most-Híd rozhodnutie ministerky rešpektuje. Ako sa uvádza v stanovisku strany, ktoré agentúre poskytla jej hovorkyňa Klára Debnár, Milan Lučanský dlhé roky slúži v radoch polície a pozná fungovanie tejto inštitúcie. „Funkciu prezidenta bude zastávať dočasne. Dúfame, že jeho nástupca bude zvolený v krátkom čase po prijatí nového zákona o voľbe policajného prezidenta, po ktorom strana Most-Híd volá od začiatku tohto volebného obdobia,“ uviedla.

Vymenovanie Milana Lučanského za policajného prezidenta je veľmi zlou správou pre občanov Slovenska. Uvádza to vo svojom vyhlásení Iniciatíva Chceme veriť, podľa ktorej pokračuje trend obsadzovania rezortu vnútra ľuďmi blízkymi exministrovi Robertovi Kaliňákovi. Lučanského navyše iniciatíva nepovažuje za osobu s čistým štítom. Pripomína, že čelí nedošetreným podozreniam.

Nepochopili, čo sa v krajine stalo

"Premiér Peter Pellegrini a ministerka vnútra Denisa Saková evidentne nepochopili, čo sa v krajine za posledné mesiace stalo. Nominácia pána Lučanského dokazuje, že Denisa Saková stále zostáva ničím iným ako Kaliňákovou pravou rukou a nebude ani len predstierať, že chce zmenu v štýle vedenia ministerstva vnútra a polície," uvádzajú aj organizátori nedávnych protestov, iniciatíva Za slušné Slovensko.

Novým dočasným policajným prezidentom bude Milan Lučanský, doterajší šéf policajnej inšpekcie. Na tlačovej besede o tom informovala ministerka vnútra Denisa Saková. Premiér Peter Pellegrini v apríli oznámil, že súčasný dlhoročný šéf polície Tibor Gašpar odíde ku koncu mája. Okrem neho odchádza aj viceprezident Ľubomír Ábel. Ako ďalej Saková informovala, viceprezidentkou bude Jana Maškarová, vo vedení polície je prvou ženou. Ďalším viceprezidentom bude Róbert Bozalka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok