Šesť populárnych pravidiel o zdraví a diétach, ktoré klamú

TA3 ČTK
2.6.2018 20:02

Od tvrdenia, že po saune sa chudne až po tvrdenie, že ryby sú plné ortute - portál ISS Salute talianskeho Ústavu zdravia demaskuje najrozšírenejšie falošné tvrdenia, ktoré sa objavujú na internete a ktoré sa týkajú nášho zdravia a výživy. Vedecké vysvetlenia najrozšírenejších falošných tvrdení ukazujú, čo je pravda a čo klamstvo, píše Corriere della Sera.

Šesť populárnych pravidiel o zdraví a diétach, ktoré klamú
ČTK/Tetra Images

1) "Chcete zhodiť pár kíl? Dajte si saunu!" Všeobecne sa predpokladá, že sauna prispieva k chudnutiu tým, že nám pomáha spaľovať kalórie. Sauna nepochybne prospieva nášmu telu aj duši. Zlepšuje dýchanie, uvoľňuje svaly a čistí pleť. To však neznamená, že sa týmto spôsobom dá chudnúť. Ide len o pocit, pretože v saune sa potíme, čo však neznamená, že chudneme. Potenie nie je spojené so znižovaním hmotnosti, ale vedie k úbytku tekutín a minerálnych solí, ktoré v nasledujúcich hodinách opäť doplníme na pôvodnú hodnotu.

2) "Konzumovať bezlepkové potraviny je zdravé." Najmä na území USA, ale aj inde, sa rozšírila móda bezlepkovej diéty aj medzi ľuďmi, ktorí nemajú celiakiu. Podľa zástancov tejto diéty je bezlepková strava zdravšia a pomáha znižovať hmotnosť. V skutočnosti to tak vôbec nie je.

Ak prestaneme jesť potraviny obsahujúce lepok, ako pšenica, jačmen a špalda, pripravíme sa nielen o hlavný zdroj sacharidov, ale aj o minerály, vitamíny, proteíny a vlákninu. Ak ten, kto nemá celiakiu, konzumuje bezlepkové potraviny, na jeho líniu to môže mať dokonca škodlivý vplyv. Bezlepkové potraviny v obchodoch sú totiž bohatšie na kalórie, pretože majú väčší podiel tukov. Tieto produkty majú aj vyšší glykemický index, čo znamená, že zvyšujú hladinu cukru v krvi a zároveň menej nasýtia. Bezlepkové potraviny majú často nižší obsah vlákniny, minerálnych solí a vitamínov.

3) "Všetky ryby sú plné ortute." Riziko, že sa stretneme s takou úrovňou ortute, ktorá by bola pre organizmus nebezpečná, je len u niekoľkých druhov rýb a len pri niektorých kategóriách spotrebiteľov. Napríklad v Taliansku je obchod s produktmi živočíšneho pôvodu prísne kontrolovaný. Obsah ortute v rybe sa mení podľa toho, o aký druh ide. Predátorské ryby veľkých rozmerov, ako napríklad mečúň alebo tuniak, môžu byť ortuťou kontaminované ľahšie než malé ryby. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín radí konzumovať ryby dvakrát až trikrát týždenne, meniť ich druh a obmedziť konzumáciu tých, ktoré môžu mať vyšší obsah ortute.

4) "Vynechaním jedla schudneme." Vynechávanie jedla s cieľom schudnúť je metóda, ktorá nefunguje a navyše nerobí dobre nášmu zdraviu. Niektorí ľudia veria, že keď vynechajú cez deň nejaké jedlo, odbúrajú tukové zásoby. V skutočnosti sa však stane opak: telo pripravené o jedlo sa dostáva do stavu pohotovosti. Následne máme väčší pocit hladu a máme sklon dať si niečo nezdravé. Táto metóda navyše spomaľuje metabolizmus. Vynechávanie jedla, či už ide o raňajky, obed alebo večeru je teda nezdravé.

5) "Trstinový cukor je lepší ako biely." Túto skutočnosť nedokázala žiadna vedecká štúdia. Oba typy cukru obsahujú rovnakú molekulu, a preto sú rovnocenné.

6) "Špenát je ideálnym zdrojom železa." Značná časť železa, ktoré je obsiahnuté v špenáte, je nepoužiteľná, pretože v špenáte sú zároveň látky, ktoré zabraňujú absorbcii železa pri trávení. Populárne tvrdenie, že špenát je vynikajúcim zdrojom železa, vychádza zrejme z reklám v médiách a z kreslených seriálov.

Doporučené množstvo železa je 10 miligramov denne pre dospelého muža a seniorov a 18 miligramov pre ženy počas celého produktívneho veku. Odhaduje sa, že vo svete trpia chudokrvnosťou asi dve miliardy ľudí, teda viac ako 30 percent svetovej populácie, a to nielen v rozvojových, ale aj vo vyspelých krajinách, väčšinou pre nedostatok železa. V takom prípade je vhodná návšteva u lekára, ktorý navrhne diétu, aby sa hladina železa vrátila do normálu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok