Toto je podozrivý z vraždy novinára, ktorý dostával hrozby z Ruska

TA3 TASR
30.5.2018 13:07

Ukrajinská polícia už zverejnila portrét muža podozrivého z vraždy ruského opozičného novinára. Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov odmietol obvinenia Ukrajiny, že za vraždou stojí Moskva.

Ukrajinské vedenie podozrieva Rusko zo zodpovednosti za vraždu novinára Arkadija Babčenka. Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy to uviedli premiér Volodymyr Hrojsman a minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin. Hrojsman v komentári k Babčenkovej smrti na sociálnej sieti Facebook vyjadril presvedčenie, že "ruská totalitná mašinéria mu neodpustila jeho čestnosť a principiálnosť".

Priateľ zabitého novinára Myroslav Haj napísal, že Babčenko dostával vyhrážky z Ruska. Polícia však informovala, že Babčenko ju nežiadal o ochranu, dodalo Echo Moskvy. Ministerstvo informačnej politiky Ukrajiny na svojom konte na sieti Twitter označilo vraždu 41-ročného Arkadija Babčenka za "atentát na pravdu".     

Ukrajinská polícia v noci na stredu zverejnila identikit predpokladaného páchateľa. Agentúra Interfax informovala, že okrem Ukrajiny sa bude Babčenkovou vraždou zaoberať aj Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (SK Rossiji). Denník Novaja gazeta, kde novinár tiež pôsobil, povedie vlastné vyšetrovanie.     

Agentúra Interfax pripomenula, že Babčenkova smrť nie je prvou vraždou novinára v Kyjeve za posledné tri roky. V centre Kyjeva 20. júla 2016 vybuchlo auto, v ktorom bol novinár Pavel Šeremet. Šeremet zomrel krátko po výbuchu. Vyšetrovatelia uviedli, že prioritnou verziou motívu vraždy je Šeremetova novinárska činnosť na Ukrajine a v ďalších krajinách. Dňa 16. apríla 2015 bol v Kyjeve zabitý aj ďalší známy ukrajinský novinár a publicista Oles Buzyna.  Vo februári 2017 opustil Babčenko Rusko s odôvodnením, že dostáva vyhrážky, a vyslovil tiež obavu z možného uväznenia. Minulú jeseň sa presťahoval do Kyjeva, kde pracoval externe pre ukrajinskú krymskotatársku televíznu stanicu ATR. Podľa moskovského rozhlasu Babčenko vlani necelého polroka žil aj v Prahe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok