Gál je na zmeny reformy pripravený, s právnickou elitou sa stretne

TA3 TASR
30.5.2018 11:13

Minister spravodlivosti Gábor Gál je pripravený diskutovať so signatármi výzvy za reformu Ústavného súdu SR. Oznámil to na sociálnej sieti. Ubezpečil ich, že sa s nimi stretne v dohľadnej dobe.

Gál je na zmeny reformy pripravený, s právnickou elitou sa stretne
SITA/Ivan Fleischer

Jasné priority

„Snahu o odbornú debatu zo strany renomovaných právnikov veľmi oceňujem a som pripravený diskutovať," uviedol minister. „Pripomienkovanie a diskusia aj s odbornou verejnosťou v súvislosti s navrhovaným materiálom úpravy pravidiel voľby ústavných sudcov je práve v tejto chvíli mimoriadne dôležitá," vysvetlil. Gál si pritom podľa jeho slov uvedomuje, aké bude medzirezortné pripomienkovanie k jeho návrhu na zmenu pravidiel voľby ústavných sudcov, ktorý predstavil v pondelok.

„Vzhľadom na háklivosť témy nebudú odborné ani politické dohody jednoduché, ale žiadne významné zmeny s veľkým spoločenským dosahom nevznikajú jednoducho," pripustil. Minister deklaroval, že zmeny vo výbere ústavných sudcov sú od začiatku jeho zatiaľ krátkeho pôsobenia v rezorte „absolútnou prioritou"„Na posty ústavných sudcov je rozhodne potrebné zvoliť ľudí, ktorí budia v spoločnosti rešpekt a dôveryhodnosť. Okrem odborného zázemia by mala byť samozrejmosťou ich morálna a hodnotová integrita," ozrejmil svoju predstavu o nadchádzajúcej veľkej obmene, keď sa vo februári 2019 skončí funkčné obdobie až deviatim z celkovo 13 sudcov Ústavného súdu.

Kiska zmeny víta

Prezident SR Andrej Kiska po stretnutí s iniciátormi výzvy za reformu Ústavného súdu uviedol, že víta vôľu na strane vlády venovať sa zmenám v obsadzovaní Ústavného súdu. Návrh vládnej koalície, ktorý predstavil minister Gál, však vníma ako podpriemerný. Vyzval preto na diskusiu s odbornou verejnosťou s tým, že jej návrh vďaka prepracovanosti a osobnostiam, ktoré sa zaň postavili, otvára priestor na dobré riešenie.

Minulý týždeň predstavilo 38 známych slovenských právnikov návrh na zmenu vo voľbe ústavných sudcov. Predstavitelia tejto iniciatívy po stretnutí s prezidentom Kiskom deklarovali, že sú pripravení na diskusiu s ministrom spravodlivosti a už v tejto veci kontaktovali jeho rezort. Členka iniciatívy Lucia Berdisová ocenila, že návrh vládnej koalície znamená v niektorých častiach posun vpred. „Sú tam veci, ktoré sú dobré. Na druhej strane nestoja podľa nás za to, ak by prešli aj veci, ktoré sú podľa nás skôr škodlivé," doplnila.

Právnici napríklad pozitívne vnímajú zvýšenie kvóra potrebného na zvolenie kandidátov na ústavných sudcov v parlamente z jednoduchej väčšina na nadpolovičnú väčšinu všetkých poslancov, čo navrhuje Gál. Za negatívum potom považujú napríklad zvýšenie vekového limitu pre kandidátov zo 40 na 45 rokov, pretože to vylúči mladú ponovembrovú generáciu právnikov, ktorí študovali právo po novembri 1989.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok