Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Apple konečne aktualizuje bezdrôtový audio protokol pre iOS a HomePod

Apple konečne aktualizuje bezdrôtový audio protokol pre iOS a HomePod
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Apple sa už minulý rok nechala počuť, že aktualizuje svoju bezdrôtovú technológiu AirPlay pre streamovanie zvuku. Na druhú generáciu sme však museli čakať až doteraz. Nový protokol AirPlay 2 pre operačný systéme iOS 11.4 prináša funkciu multi-room a pokročilejšie schopnosti párovania s mobilnými zariadeniami iPhone, iPad a reproduktormi HomePod.

Veľký skokom medzi protokolom AirPlay a AirPlay 2 je pridanie podporu multi-room, vďaka čomu si používatelia môžu streamovať hudbu a ďalšie zvuky do viacerých kompatibilných zariadení naraz (napríklad aj Apple TV) po celej domácnosti. Na počítačoch Mac bola funkcia multi-cast už dlhšie k dispozícii, no pomocou AirPlay 2 je jej podoba už aj na mobilných zariadeniach Apple, ako aj v inteligentom reproduktore HomePod. Táto aktualizácia tiež používateľom umožní spárovanie dvoch reproduktorov HomerPod, vďaka čomu sa dajú využiť ako stereo systém.

Nový bezdrôtový audio protokol AirPlay 2 prináša funkciu multi-room pre streamovanie zvuku do viacerých reproduktorov HomePod (alebo mobilných zariadení iPhone či iPad) súčasne.

Klepnutím na tlačidlo AirPlay v ovládacom centre v operačnom systéme iOS 11.4 si majitelia mobilných zariadení iPhone a iPad budú môcť vybrať z viacerých výstupov AirPlay. Môžu tak súčasne prehrávať rovnakú skladbu na viacerých reproduktoroch alebo presunúť zvuk z jedného reproduktora v dome na druhý. Všetko to funguje aj s podporou digitálnej hlasovej asistentky Siri. Takže ak používateľ dá príkaz „Siri, presuň hudbu do jedálne“, automaticky sa prepne prehrávanie na zariadenie v jedálni, teda za predpokladu, že všetky zariadenie boli správne nakonfigurované.

Aktualizácia AirPlay 2 je súčasťou čerstvo vydaného operačného systému iOS 11.4, pričom by sa tento protokol mal dostať do reproduktorov HomePod v priebehu niekoľkých nasledujúcich dní. Dokonca aj tretie strany prejavili záujem o budovanie hardvéru kompatibilného s protokolom AirPlay 2. Takže by to mohla byť ďalšia možnosť pre streamovanie hudby v domácnosti popri existujúcich ponúk od spoločností Amazon, Google, Sonos a ďalších.

Aktualizácia AirPlay 2 je súčasťou čerstvo vydaného operačného systému iOS 11.4, pričom by sa tento protokol mal dostať do reproduktorov HomePod v priebehu niekoľkých nasledujúcich dní.